Wpis z mikrobloga

Mirko pomóż...

Pytałem dawno temu w tym wpisie, o pomoc w stworzeniu #makro #vba #excel #programowanie i mirek @patatier napisał mi pomocny kod. Wtedy tematu nie dokończyłem, ale dziś już muszę!

W excelu mam zapisany szablon (AAALOV3.xls), który jest używany przez inne oprogramowanie - na zdjęciu okrojona wersja szablonu dla uproszczenia. W efekcie działania oprogramowania pojawia się wypełniony arkusz excel (220062022-02-01.xls) z danymi w pierwszych kilku kolumnach (m.in. ilość, powierzchnia). Na podstawie tych danych, nazwijmy wejściowych, dotychczas ręcznie wpisywałem formuły w pozostałych kolumnach (np."=E13*$B$* w komórce N13 itd.) i otrzymywałem kalkulację. Formuły są zasadniczo proste i sprowadzają się do przemnożenia np. powierzchni przez stawkę za m2 montażu itd.

Chciałbym, aby wszystkie kolumny "wymnażały się" samoistnie po wygenerowaniu przez oprogramowanie wypełnionego arkusza (22006_2022-02-01.xls)

W komentarzu dodaję kod, który częściowo działa tj. po kliknięciu właściwej komórki (w tym przypadku B8) pojawiają się wypełnione wszystkie pola kolumny "EDPM+obróbki" - screen w drugim komentarzu. Jak rozwinąć kod, aby działał dla pozostałych kolumn i żeby działał automatycznie po utworzeniu arkusza?
lovalu - Mirko pomóż...

Pytałem dawno temu w tym wpisie, o pomoc w stworzeniu #mak...

źródło: comment_1644486384DpZXquU3vEc4TSXeEHKOCN.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lovalu trzeba analogicznie do pierwszego wyrażenia w pętli dopisać mnożenie dla pozostałych kolumn w oparciu o mnożniki z zakresu b5:b9 za pomocą Cells().value, gdzie pierwszy parametr to wiersz a drugi kolumna. Trigger jakiś np worksheet activate. Powodzenia.
  • Odpowiedz
@lovalu w jednej pętli to zrób - jeden przebieg liczy wszystkie komórki w danym wierszu i zlicza cząstkowe sumy, które po zakończeniu pętli wpisujesz do podsumowań.
  • Odpowiedz