Aktywne Wpisy
urwis69 +55
Syn mi się urodzil!
Pijta ze mna kompot mircy! 乁(♥ ʖ̯♥)ㄏ
Pijta ze mna kompot mircy! 乁(♥ ʖ̯♥)ㄏ
Siema, kiedyś wyczytałem w regulaminie że użytkowanie więcej niż jednego konta grozi banem, w związku z tym mam pytanie, mam konto już trochę lat, teraz moja dziewczyna zakłada swoje na swoim laptopie, wiadomo że #moderacja zobaczy tylko adres zewnętrzny i dwa konta, czy dostanę bana?
- ciąża odpada
Chodzi o podobne stanowiska o podobnych kompetencjach
https://www.parp.gov.pl/storage/publications/pdf/Raport-Analiza-luki-zatrudnienia-oraz-wynagrodzenia_8_05_2020_2.pdf
#4konserwy #neuropa #pytanie #rozowepaski
Jest tam min picrel
Serio? To teraz zapytam - jest wiecej pielegniarek czy pielegniarzy? No i faceci sa dyskryminowani.
Podajecie fajne linki pod teze. A jakies normalne
Btw drugie badanie oparte jest na statystycznych bliźniakach ¯_(ツ)_/¯
Podobnie ze stosunkiem zarobków mężczyzn niskich do wysokich. Wysocy faceci zarabiają więcej niż niscy i nie jest to dyskryminacyjne widzimisię pracodawców.
@gorzki99: proponuje zapoznać się z podlinkowanymi raportami, a nie pastami w internecie.
To jest ryzyko dla pracodawcy. Zatrudniając kobietę, musisz liczyć się z tym, że ma ona liczne uprawnienia, ograniczenia, które mogą powodować problemy w pracy.
L4 związane z ciąża czy urlop macierzyński są jednymi z takich zagrożeń. Ale także dotyczy to kwestii tego, że kobiety nawet na stanowiskach teoretycznie równych mogą np. Nie moc czegoś przeniesc bo masa przekroczy limit.
Nie robiłem badań, i nie jestem w ich posiadaniu,
@Clear: nie no... Jaktsk mozesz. To niepodobna. Nie wpisujesz sie w narracje.
To akurat juz wiadomo od dawna ale jak widac niektorzy zyja nadal w swoim swiecie.
Swoja droga calkiem dobry komentarz-nie zdziw sie jak zostanie zaminusowany.
@Clear: niższa płaca, uniemożliwianie awansu, podwyżek czy dodatkowych szkolek ze względu na to, że kobieta może zajść w ciążę, to właśnie dyskryminacja ze względu na płeć
@Ordo_Publius: na stanowiskach na których sa tak samo wydajne jak męzczyźni nie zarabiaja mniej, pozdrawiam
Moim zdaniem największy wpływ ma to, że na start HR proponują kwotę z dolnych widełek. A że statystyczna kobieta jest bardziej "ugodowa", czy unika konfrontacji to nie walczy zbyt mocno o wyższą kwotę. Więc choćby z tego masz tą różnicę przy
@PonuryKos123: Moja profesor twierdzi (ma doświadczenie w HR), że wynika to ze stereotypów.
stereotyp. 1. «funkcjonujący w świadomości społecznej uproszczony i zabarwiony wartościująco obraz rzeczywistości».
Zacytowałeś kwestię z paniami HR, więc nie wiem, czy do tego się odnosisz. Zakładam, że nie o to ci chodzi, bo ciężko chyba uważać za stereotyp, że to one głównie zajmują się rekrutacją i wynikłą z tego negocjacją wynagrodzenia z nowym pracownikiem.
Zaś co do mojej dalszej części wpisu, wynika on m.in. z moich doświadczeń. W trzech
@PonuryKos123: Np. zrezygnowała raz z awansu pracownika tylko dlatego, że była kobietą. Wynikało to z faktu, że bała się, że ta może zajść w ciąże po awansie.
@Ordo_Publius: Ten stereotyp jest bardzo krzywdzący dla większości kobiet. Niestety, prezentują go jak widać równie mocno obie płcie. Natomiast nie ma wielkiego wpływu na kwotę zarobków na danym stanowisku, ale za to często ogromny na to, czy kobieta w ogóle zostanie zatrudniona, czy też
Według IBS w branży edukacja, której zarobki w większości są regulowane, wykazał "lukę" na poziomie 20%, dane GUS i inne badania dotyczące tego sektora pokazują coś innego.
Tak samo z branżą budowlaną, gdzie dane GUS pokazują coś innego.
Z których nic nie wynika.
Eurostat nie badał "skorygowanej luki", natomiast wyniki ibs nie pokrywają się z innymi badaniami i danymi GUS.
Dodatkowo ibs umie w swoim opracowaniu stwierdzić że "Ponad 75% biernych zawodowo kobiet nie pracuje ani nie poszukuje pracy z powodu opieki nad dziećmi lub innych
obowiązków rodzinnych", czemu przeczą dane GUS. Według nich wśród ogółu biernych zawodowo kobiet, nie szukających pracy,
I jakie inne raporty mówią, że pay gapu nie ma? Bierzesz
Jak widać im to nie wychodzi.