Wpis z mikrobloga

• 61
538 + 1 = 539

Tytuł: Ja, Klaudiusz
Autor: Robert Graves
Gatunek: powieść historyczna
Ocena: ★★★★★★★★★★
ISBN: 9788324580088
Tłumacz: Stefan Essmanowski
Wydawnictwo: Książnica
Liczba stron: 328
Arcydzieło, klasyk, powieść wybitna. Przeczytanie ponownie tej książki po latach upewniło mnie w przekonaniu, ze są to w pełni zasłużone tytuły.

Powieść w formie wspomnień cesarza Klaudiusza zabiera nas w skomplikowany świat polityki starożytnego Rzymu. Intrygi, spiski a w tym kulawy, jąkający się Klaudiusz, który po prostu próbuje przeżyć, niezauważony przez żądnych władzy krewnych i powinowatych- to w skrócie, bo powieść oferuje o wiele więcej niż samą historię Klaudiusza. Jedna z moich ulubionych pozycji, do których chętnie wracam co jakiś czas.

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

#bookmeter #czytajzwykopem #ksiazki #bookmeter #powieschistorycznabookmeter
rudyba - 538 + 1 = 539

Tytuł: Ja, Klaudiusz
Autor: Robert Graves
Gatunek: powieść hi...

źródło: comment_1644056983NgwHkNFfhd75RGaYI9VT2t.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 14
@rudyba: książka wyśmienita, ale pamiętam, że w tłumaczeniu, które czytałam, przetłumaczono Germanów jako Niemców i nieco zniszczyło to klimat starożytności xD
  • Odpowiedz
@GARN: O, bo ja ostatnio natrafiłem na wzmiankę o Pazyfae i tak mnie naszło na mitologię Greków. Masz porównanie tych mitów w wersji Gravesa i Parandowskiego? Bo, trochę wstyd, znam tylko tego drugiego, a i to raczej z nazwiska niż treści.
  • Odpowiedz
  • 1
Przed lektura polecam serial "Rzym" którego akcja dzieje się trochę wcześniej, czasy Cezara i Oktawiana
  • Odpowiedz