Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do osób używających minoxidil - jak dokładnie go aplikujecie? Pytam, bo w moim przypadku pompka dołączona do płynu właściwie tylko rozbryzguje minox w jednym miejscu (przykładam koniec do skóry głowy, nie psikam z dystansu) i mam wrażenie że bardziej niż w skórę minox dostaje się we włosy, na skutek czego są potem sztywne i trochę jakby klejące.
Próbowałem takimi aplikatorami typu pipeta, było zdecydowanie lepiej, bo mogłem dać płyn bezpośrednio na skórę, ale za to wcierając znów większość wchodzi we włosy...
Czy robię coś źle? W ulotce niewiele jest napisane. Polecacie jakąś metodę?
Na YT widze że ludzie korzystają z pipet i następnie wcierają, ale oni zwykle mają bardzo rzadkie włosy więc nie ma problemu w wcieraniu w skalp.

PS. Swoją drogą, czy jeżeli występuje u was po minoxidilu np. ból głowy, to występuje on zawsze? Zastanawiam się czy czasem brak efektów ubocznych nie jest właśnie spowodowany nieprawidłowym stosowaniem xd
#lysienie #zakola #finasteryd #loxon #minoxidil #wlosy
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Czomski_Noam: grzebieniem rozchylaj sobie włosy i koniuszkiem palców masuj. Poza tym dużo zależy od preparatu, moim zdaniem alopexy jest łagodniejszy.

Jeśli chodzi o uboki to na początku serducho mi waliło od 5%.
  • Odpowiedz
@Czomski_Noam: na początku zawsze, jak przed spaniem użyłem to nie mogłem zasnąć bo serducho nie chciało się uspokoić. Minoksydyl obniża ciśnienie krwi, ale jednocześnie podwyższa puls, dlatego tego leku już nie używa się do leczenia nadciśnienia. Potem przeszedłem na 2%, aż w końcu spróbowałem ponownie 5% i już działa.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Tommyrocket: nie wiem po c--j piszesz taki komentarz. Bardzo dużo ludzi nie ma efektów bo niepoprawnie używa minoxidilu. Podobnie jest z innymi lekami / suplami np. kroplami do oczu - większość nie wie jak używać ale nie sprawdziła bo "serio potrzebujesz instrukcji do kropel?"
  • Odpowiedz
@Czomski_Noam: dlatego mamy takie n---------e społeczeństwo, bez google w kieszeni zdechło by. Serio nie trzeba być królem dedukcji żeby wiedzieć, ze trzeba to ręką delikatnie rozsmarować po aplikacji dozownikiem..
  • Odpowiedz
  • 0
@Tommyrocket: jeżeli chodzi o google w kieszeni to raczej zaradność a nie upośledzenie. Ludzie mają dostęp do potężniejszych narzędzi to z nich korzystają. Tak jak po wynalezieniu pisma częściowo zniknęła potrzeba pamiętania rzeczy, tak samo teraz.
Co do aplikacj minox - właśnie opisałem problem że wspomniane przez ciebie rozsmarowywanie ręką, przy gęstszych włosach skutkuje tylko wcieraniem w te włosy właśnie, a nie w skórę.
  • Odpowiedz
@Czomski_Noam: ale z czy masz problem, aplikujesz pompką jak wyżej ktoś fotke Ci wysłał i delikatnie odchylasz włos i smarujesz palcem. No inaczej się nie da, co wsiąknie włosy to wsiąknie - trudno. Najwyżej aplikujesz większą ilość niż zalecaną
  • Odpowiedz
  • 0
Znów - napisałem to przecież w poście, opisałem że robię to właśnie tak jak wspomniałeś i zadałem pytanie czy nie jest to źle i czy być może ktoś ma lepszą metodę.
  • Odpowiedz
@Czomski_Noam: nie ma lepszej metody niż pipeta / strzykawka

Aplikowałem pipetą ale ostatnio przerzuciłem na tą strzykawkę 1ml co widać na obrazku wyżej (to strzykawka od Alopexy). Ma tą zaletę, że ma płaską, szeroką końcówkę, więc nawet nie trzeba wcierać palcami tylko samą strzykawką da się rozprowadzić.

Wadą jest to, że jest mniej poręczna niż pipeta i ma tylko 1ml. Ale to i tak 10x lepsze niż psikanie
  • Odpowiedz