Wpis z mikrobloga

Pytanie do wszystkich kierowców, czyja wina?

Upieranie się przy złej odpowiedzi kosztowało pewnego pana dzisiaj 1000 zł mandatu. I to mimo, że niczym Hubert Urbański w Milionerach pytałem 10 razy czy mi uwierzy czy policja do tego potrzebna. Policjantom też zresztą nie chciał wierzyć, tłumaczyli mu wszystko na podstawie filmu z jego własnej kamerki, z którą poleciał kiedy przyjechali a ten dalej swoje xDDD.

Ale prawa jazdy będą zatrzymywać za to jechanie z górki na dwupasmówce w mieście 101km/h.

A temu panu - no cóż, najwyżej wymusi znowu pierwszeństwo i znowu będzie dzwon i tak się żyje powoli na tej wsi

#prawo #prawojazdy #ruchdrogowy #motoryzacja
sugr - Pytanie do wszystkich kierowców, czyja wina? 

Upieranie się przy złej odpow...

źródło: comment_1643732538KEDjeEuFGCO483JuEE4nLE.jpg

Pobierz
  • 59
  • Odpowiedz
  • 0
@sugr Oczywiście niebieskiego, powinien zająć prawy pas. Jeśli byłby to teren niezabudowany to wina byłaby pomarańczowego za wyprzedzanie z prawej strony.
  • Odpowiedz
Ja rozumiem, że można czegoś nie wiedzieć, ale żeby obnosić się tak swoją niewiedzą i próbować pouczać innych sadząc takie kocopoły, to już naprawdę przesada.

I jeszcze ktoś Ci to plusuje.

@ZygmnuntIgthorn: no generalnie ma rację prócz tego, że z lewego też można wjechać na środkowy, ale gdy na ten pomysł wpadnie dwóch kierowców na raz to pierwszeństwo ma kierowca jadący z prawego pasa.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@sugr: w sumie mam inne pytanie czy przed wami były inne auta? Gdyż na lewym pasie możemy znajdować się w dwóch określonych przypadkach (jeśli pamięć mnie nie myli) gdy mamy zamiar skręcić w lewo lub gdy wyprzedzamy i z tego co widzę na obrazku to żadna z tych sytuacji nie wystąpiła
  • Odpowiedz
@kampek: Tu bardziej chodzi o fakt po zajęciu pasów ruchu. Niezależnie od tego jak się tam znaleźli, to kierowca wykonując kolejny manewr - zmiana pasa, musi ustąpić.
Ale idąc Twoim tokiem, niebieski powinien dostać drugi mandat za zajęcie błędnego pasa ( ͡° ͜ʖ ͡°) No i gitowa.
Panie OP @sugr, czy kierowca dostał 2 mandaty?
  • Odpowiedz
to zależy czy z prawego pasa też dało się skręcać w lewo.

@szynall: ale to nie ma znaczenia. Pomarańczowy był na prawym pasie, więc niebieski nie mógł nań wjechać, nieważne co było wcześniej.
  • Odpowiedz
@Drogomir: ja nie mam wątpliwości co do winy niebieskiego. Moje wypowiedzi dotyczą tylko czy można zająć dowolny pas przy skręcie, bo była dyskusja na ten temat czy i kiedy.
  • Odpowiedz
@Krupier: Kurcze, nie zwróciłem uwagi komu kolega @bafteg odpisywał. Myślałem, że ten wpis odnosił się do sytuacji z obrazka. Niniejszym przepraszam za to co napisałem wyżej.

Niemniej kolego @bafteg nie do końca masz rację, bo kwestia środkowych pasów nie jest taka oczywista jak sugerowałeś. Dlaczego niby ten z prawego może zająć dowolny, a ten z lewego tylko lewy? Czy biorąc pod uwagę ruch prawostronny obowiązujący w Polsce powinno być raczej odwrotnie.
  • Odpowiedz
@ZygmnuntIgthorn: bo pasy wyznacza się od krawędzi jezdni.

I ten z lewego może też zająć środkowy tak jak pisałem, ba, może też zająć prawy, ale jedynie pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa pojazdowi będącemu z jego prawej strony i chcącemu w tym samym momencie również wjechać na ten pas.

To zwykły manewr zmiany pasa ruchu, ale wykonywany jednocześnie podczas manewru zmiany kierunku jazdy.
  • Odpowiedz
bo pasy wyznacza się od krawędzi jezdni.

@Krupier: Od której krawędzi? Dlaczego drugi pas do lewoskrętu ma być mapowany na skrajny lewy, a nie na drugi od prawej?

ba, może też zająć prawy, ale jedynie pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa pojazdowi będącemu z jego prawej strony i chcącemu w tym samym momencie również wjechać na ten pas.

To zwykły manewr zmiany pasa ruchu,

@Krupier: Czyli gdyby ten z prawego chciał wjechać
  • Odpowiedz
Od której krawędzi? Dlaczego drugi pas do lewoskrętu ma być mapowany na skrajny lewy, a nie na drugi od prawej?

@ZygmnuntIgthorn: od prawej. Prawy to prawy, środkowy to środkowy, lewy to lewy. Przedłużeniem prawego jest prawy, przedłużeniem lewego lewy. Środkowy jest nowym pasem, który może zająć dowolny pojazd, ale warunkiem jego zajęcia jest ustąpienie pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po prawej stronie w sytuacji gdy ten też chce zająć ten sam pas.

Czyli
  • Odpowiedz
Co jak mamy 3 pasy do skrętu w lewo i cztery za skrzyżowaniem? Który jest wtedy nowy?

@Krupier: Nie wiem czy widziałeś moje pytanie bo dodałem je po edycji, więc je tu powtórzę.

A co jak mamy 3 pasy do skrętu w lewo i pięć za skrzyżowaniem? Który jest wtedy nowy, który jest pasem dla kierowcy ze środkowego pasa? Co jak na środkowy za skrzyżowaniem wjadą jednocześnie ten ze środkowego przed
  • Odpowiedz
Co jak mamy 3 pasy do skrętu w lewo i cztery za skrzyżowaniem? Który jest wtedy nowy?

@ZygmnuntIgthorn: dwa środkowe. I można je zająć również na zasadzie ustąpienia pierwszeństwa pojazdowi będącemu po prawej stronie.

Aczkolwiek nie widziałem takiego skrzyżowania bez określonych kierunków ruchu.
  • Odpowiedz
@ZygmnuntIgthorn: @Antidotum119: @Ironus: Dobra, spokojnie, czemu od razu "#!$%@?" :) Kolega @Arthor: pytał co w sytuacji gdy dwa samochody skręcają równolegle z dwóch pasów i wjeżdzają na jezdnię z trzema pasami. Pytał, dla kogo jest wtedy środkowy. To prawda, każdy może sobie wybierać w pojedynkę co chce. I oba mogą sobie wybrać środkowy, proszę bardzo. Tylko że jeśli razem spróbują wjechać na środkowy, to ten lewy musi ustąpić
  • Odpowiedz