Wpis z mikrobloga

Mireczki, w jaki sposób mogę zmienić recepturę chleba żeby wyszła delikatniejsza i cieńsza skórka?

Piekę w garnku chleby według receptury: zaczyn żytni z 200ml wody + 1kg mąki 650 z Lidla + 500ml wody + łyżka soli.

Pieczenie 20 minut w zamkniętym garnku podgrzanym w 260 stopniach na cegłach szamotowych. Po włożeniu z chlebem zmniejszam do 250 stopni. Następnie 30 minut w otwartym garnku, temperaturę zmniejszam do 230 stopni. Po upieczeniu na kratkę i przykrywam tetrową pieluchą do wystygnięcia.

Zmniejszyć temperaturę pieczenia w otwartym do 200 i dać na 50 minut?

#chleb
#bojowkapiekarska
  • 6
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@prop: spróbuj piec z zamkniętym garnkiem krócej, np 15 minut, zamiast 20. Im dłużej jest wilgoć tym będzie grubsza skórka
  • Odpowiedz
@prop: Może spróbuj krócej piec w otwartym garnku? Ja piekę w żeliwie, 250 stopni 25 min z przykryciem, 225 stopni 15 min bez przykrycia. Skóra wychodzi chrupiąca ale nie bardzo gruba.
  • Odpowiedz