Wpis z mikrobloga

@Catmmando: Jasne. Fizycznie nie jestem w stanie podnieść sztangi w przysiadzie i wykonać wielu innych ćwiczeń bo jestem w bardzo kiepskiej kondycji. Dodatkowo z powodu choroby mam predyspozycje fizyczne do kontuzji, między innymi według ortopedy powinnam bardzo uważać na stawy i plecy.
Aktualnie chce "coś porobić" ale nie mam możliwości finansowych skorzystania z pomocy specjalisty który ułoży mi program dopasowany do moich potrzeb a ciężary i ciężarki są dla mnie kontuzjogenne
Fizycznie nie jestem w stanie podnieść sztangi w przysiadzie i wykonać wielu innych ćwiczeń bo jestem w bardzo kiepskiej kondycji. Dodatkowo z powodu choroby mam predyspozycje fizyczne do kontuzji, między innymi według ortopedy powinnam bardzo uważać na stawy i plecy.

@daddyissues_: Są sztangi o wadze 15, 10 i czasem nawet 7.5kg, nie musisz od razu brać sztangi 20kg. Jeśli z tym jest problem, to ciężar własnego ciała, hantle, kettle, gumy.

A
@daddyissues_: ja np nie robię w ogóle nóg na wolnych ciężarach. A względem nietrenowania w ogóle nóg a trenowaniem na maszynach zauważyłem poprawę sylwetkową i sprawnościową. A ogólny trening całego ciała opieram na max kilku wielostawach.
Więc po prostu rób po trochu na wszystkich maszynach, na pewno lepiej trenować tak niż robić dziwne ruchy wijącego się węgorza z za dużym ciężarem. A osobno robić kilka przysiadów z masą własnego ciała, lekkim
@daddyissues_: jak chcesz się rozruszać to każda maszyna na niskich obciążeniach się sprawdzi. No, może prawie każda, ja akurat bardzo odradzam maszynę do wyprostu kolan. Tutaj masz fajną listę różnych ćwiczeń z krótką prezentacją (również z maszynami/gumami), na pewno znajdziesz coś dla siebie.

https://www.fabrykasily.pl/cwiczenia/dla-kobiet

Jeżeli faktycznie masz takie predyspozycje to może warto się wybrać do fizjoterapeuty chociaż na jedną wizytę, gdzie by mógł doradzić na czym się warto koncentrować. Ewentualnie nie
@daddyissues_: A może ćwiczenia na wyciągach? Nie narzucają nienaturalnego toru ruchu jak maszyny, a z kolei dają asekurację. Wtedy możesz próbować ze ściąganiem drążka do klatki czy uginaniem ramion. Jeśli chodzi o stricte maszyny, to rozpiętki są ok