Wpis z mikrobloga

Konfederacja z rigczem odnośnie #wosp

Jak co roku w internetach trwa spór o to, czy dawanie Owsiakowi jest dobre, czy złe. Jak co roku trzeba uświadamiać ludzi, że to komu ja przekazuję swoje pieniądze, to jest całkowicie moja sprawa. Jeśli chcę dawać na WOŚP, to daję. Jeśli nie chcę, to nie daję. To w zasadzie tyle.

Natomiast co do samej akcji charytatywnej jaką jest WOŚP, to chciałbym żyć w takim kraju, w którym nie spieramy się o dobroczynność. Jeśli są w Polsce ludzie chcący pomagać innym to chwała im za to! Każdy przejaw dobroczynności, każda pomoc potrzebującym, każda akcja charytatywna zorganizowana oddolnie przez obywateli, a nie przez państwo, buduje społeczeństwo obywatelskie. WOŚP było pierwszą tak głośnią inicjatywą. Po prostu wstrzelili się w dobry moment, przez co wiele innych akcji z pewnością się na WOŚP wzorowało. To jest niezaprzeczalny sukces tej organizacji.

Jeśli nie podoba się wam postać Jurka Owsiaka, jego poglądy i przekaz. Jeśli uważacie, że pieniądze z WOŚP nie trafiają tam gdzie powinny i taka forma promocji wam nie odpowiada, to po prostu tego nie wspierajcie. A jeśli ktoś wspiera i krytykuje tych, którzy tego nie robią, to niech też się odczepi i zajmie się swoimi pieniędzmi.

Bądźmy zdrowsi o te parę spraw, o które nie warto budować podziałów.

#konfederacja
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach