Wpis z mikrobloga

Cześć, mam pewien problem z arduino nano (klon) i paskiem WS2811 (3diody na segment, adresowalne). Robię sobie ten projekt https://www.instructables.com/Big-auto-dim-room-clock-using-arduino-and-WS2811/
i stoję na etapie testowania całego połączenia pasków WS2811. Problem polega na tym, że mimo wklepywania różnych kodów, ledy ciągle świecą jak chcą i jest to zazwyczaj szybko migająca tęcza. Problemem który się z tym wiąże jest również brak możliwości sterowania pojedyńczymi segmentami, nie reagują w sposób w który piszę w kodzie i mimo nie uwzględniania wszystkich, zawsze wszystkie świecą. Potrzebuje pomocy w tym, gdzie szukać problemu. Sprawdzałem połączenia miernikiem i zdaje się że wszystko jest na swoim miejscu. Może ktoś mierzył się z podobnym problemem albo jest w stanie wyjaśnić mi moją (najprawdopodobniej) głupotę. Szukałem odpowiedzi w internecie, bez skutku. Pozdrawiam :>

#elektronika #diy #arduino
cactus1k - Cześć, mam pewien problem z arduino nano (klon) i paskiem WS2811 (3diody n...

źródło: comment_1643393873BOreh1Eik6knMSpvuRh5MK.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
@dktr: I mamy tutaj złotą odpowiedź :> Faktycznie, wcześniej cały czas próbowałem bez wspólnej masy, teraz wszystko połączyłem tak jak należy. (wspólna masa, zasilanie z USB zastąpiłem tak jak w oryginalnym projekcie z linka przetwornicą STEP DOWN) i teraz wszystko działa jak należy. Serdeczne dziękuje mirku, oby ci bozia w zdrowiu wynagrodziła ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz