Wpis z mikrobloga

@Davidoff88: placki wygladają na zajebiste ocenił bym na 9/10 ale sosik troche za rzadki, pieczarki za mało przesmażone, 6-7/10. Wiec i tak dobrze, ale i tak bym zjadł z 5 takich
  • Odpowiedz
@Davidoff88: smazysz cebulke z pieczarkami, solisz i pieprzysz potem czosnek przez praske. Jak sie mocno podsmażą, zalewasz wodą i gotujesz z 20 min. 10 min przed koncem odkrywasz zeby zredukowac juz płyn. Dodajesz smietanki ( moze byc 18 lub 30%) mozna dodać łyzke lub póltorej mąki.I redukujesz. Sos wychodzi gęsty woda nie wchodzi w placki. Na koniec mozna dodac natke pietruszki do sosu.
  • Odpowiedz
@Camilleone: na 1 kg ziemniaków, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 2-3 łyżki mąki, łyżka śmietany, sól, pieprz. Scieraj ziemniaki, odstaw do odcedzenia. Wylej sok, a skrobie zebraną na spodzie dodaj do masy. Pora na reszte dodatków, wymieszaj i smaż. Sos: usmaż cebule, odrobine czosnku, dodaj pieczarki (smaż na maśle) nastepnie dodaj śmietane. Przyprawy według uznania. Gdyby było zbyt gęste dodaj wode lub bulion. Jeśli nie chce Ci się
  • Odpowiedz
@Davidoff88: dzieki, pamietaj zeby dodawac smietane w miare "najpoźniej" do sosu, gdyz dlugo gotowana staje sie ciezkostrawna. Również życze smacznego, spróbuj usmazyc placki na smalcu :) tez robi robote
  • Odpowiedz