Wpis z mikrobloga

Hej mirki
2 lata użytkowałem telewizor oled marki philips ale przez liczne wypalanie się obrazu oddali mi pieniądze więc stwierdziłem że kupię sobie telewizor również philipsa ale w technologi mini led model 75pml9636/12. Dzisiaj użytkuję go pierwszy dzień ale mam pewien problem. Jeśli oglądam coś na nim będąc na wprost wszystko jest okej ale gdy oglądam pod kątem lub oddale się od telewizora to ekran wygląda na strasznie wygaszony. Myślałem że to może coś nie tak z ustawieniami ale nic zbytnio to nie pomogło. Sam już nie wiem czy coś jest nie tak z tym tv, czy technologia led tak ma czy się za bardzo przyzwyczaiłem do oledu. Czy ktoś zaobserwował u siebie takie coś?
#telewizory #tv #oled #led
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@beerus: pewnie masz podświetlanie mini-LED na matrycy VA, a nie np. na IPS (nie wiem, czy ktoś stosuje podświetlanie mini-led z IPS, ale podejrzewam, że Apple).
  • Odpowiedz
@patrolez: Poczytałem i tak jest to panel VA o szerokim kącie widzenia. Ale to tak jest w każdym telewizorze z takim panelem że jak się odchodzi od telewizora to wygląda ekran na bardziej przygaszony? ( _)
  • Odpowiedz
@beerus: nie ma czegoś takiego jak panel VA z szerokimi kątami widzenia, a kontrą technologii LCD-VA jest LCD-IPS, która to rozwiązuje.

Szeroki kąt w LCD-VA, to jest chwyt marketingowy na jakieś rozwiązania pośrednie i niedorobione techniki "oszukiwania" zmysłów, typu "w naszym panelu VA uzyskaliśmy średnio większe kąty widzenia niż w panelach VA u innych producentów" (ale domyślnie to zawsze będą gorsze kąty niż w IPS).

Możesz jeszcze spróbować wyłączyć tryb
  • Odpowiedz