Aktywne Wpisy
za ktorym razem zdaliscie prawko
xiv7 +4
Czego używacie do golenia twarzy? U mnie kiedyś były jednorazówki ale potrafią skubane podrażniać, więc od jakichś 2 lat jest taki Philips elektryczny i na sucho 0 podrażnień. Najlepszy wynalazek zaraz za szczoteczkami sonicznymi. Wiem że są jeszcze takie maszynki elektryczne z nożami w kształcie trzech kółek ale tamte znowu miałem wrażenie że rwały włosy.
#niebieskiepaski #golenie #pytanie #dziendobry
#niebieskiepaski #golenie #pytanie #dziendobry
Czym golisz twarz?
- Jednorazówka 26.1% (54)
- Z wymiennymi ostrzami 16.9% (35)
- Elektryczna "3 kółka" 11.6% (24)
- Elektryczna jak na zdjęciu Philips 45.4% (94)
Zamek skałkowy jest kolejną rewolucją w czarnoprochowcach, która w ekspresowym tempie pobiła Europę i wytrzebiła poprzedników. Wynaleziony w latach pomiędzy 1610-1615 przez Marin le Bourgeoys’a - francuskiego nadwornego rusznikarza i wynalazcy zamek skałkowy był znany i używany w całej Europie już w 1630 roku, i pozostawał w użytku przez około 200 lat od swojego powstania. Tym razem po nasypaniu prochu na panewkę należy ją zakryć krzesiwem, a także odciągnąć kurek z zamontowanym krzemieniem. Po naciśnięciu spustu kurek z krzemieniem uderzał o metalowe krzesiwo tworząc iskry i odsłaniając panewkę, aby iskry tam trafiły. Było to znacznie wygodniejsze od używania lontu, a także prostsze i tańsze w konstrukcji niż zamki kołowe. Zatem czarnoprochowce wykorzystujące ten mechanizm trafiły również i do zwykłych piechurów, a nie tylko do wyższych stref społecznych jak to miało miejsce w przypadku zamku kołowego. Nie było to jednak rozwiązanie bez wad. Wciąż zdarzały się niewypały, a o krzemień należało odpowiednio dbać, aby był w stanie zaiskrzyć. Do tego iskry leciały na boki, przez co mogło dojść np. do wystrzału broni kolegi będącego obok w trakcie przeładowania, czy wybuchu niezabezpieczonego prochu.
Sos obrazka: Anime Sanjuushi (NHK, Gakken 1987-1989)
#bron #bronpalna #czarnyproch #czarnoprochowce #czarnoprochowycontent #anime #manga #hinskiebajki
Jako, że dzisiejszy hińskobajkowy obrazek niezbyt dokładnie przedstawia omawiany zamek, to wstawiam zbliżenie na takowy z opisem co jest czym. (Sos: https://www.wynalazki.andrej.edu.pl/wynalazki/39-z/1468-skalkowy )
Wideo przedstawiające ładownie i oddanie strzału z muszkietu z zamkiem skałkowym.
https://www.youtube.com/watch?v=lfGOLqxcbIg