Wpis z mikrobloga

Mirki i mirabelki, pracodawca proponuje mi przejscie z backendu na fullstack. Do frontu mnie nigdy nie ciągneło, znam podstawy html i css i tyle, kompletnie nic z JS czy z jego frameworków. Jakby mnie się ktoś pytał co robię w Javie w backendzie bo chciałby przejść z samego frontu na fullstacka to moją odpowiedzią byłby jakiś CRUD (Spring Boot, Hibernate itp) bo tym się zajmuję właśnie.
A co robi typowy frontendowiec? Na co mogę sobie szybko popatrzeć po githubach i tutorialach żeby zobaczyć taką typową pracę frontendowca?
#programowanie #programista15k #frontend
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czakra_odbytu: nie ciągnie mnie totalnie do tego i z tego co widzę nawet nie ma bonusu w zarobkach (o dziwo) ale z ciekawości chciałbym rzucić okiem co się robi na tym froncie.
  • Odpowiedz
@krunky: ja przestałem wierzyć w fullstacków od momentu emancypacji frontu w ostatnich latach, trzeba nieźle zapieprzać by i na backendzie i na froncie utrzymać wiedzę na bieżąco. chyba, że chcesz tu i tu być miernym.
  • Odpowiedz
@krunky: kilka lat temu to jeszcze może to miało sens ale obecnie o ile nie pracujesz w JS/Node to nie ma to sensu. Nie dość że będziesz miał problemy z backendem to jeszcze dojdzie Ci kupa problemów frontowych. To już nie są czasy że piszesz prosty HTML, CSS i dodajesz jQuery dwie rzeczy i koniec. Teraz frontend dorównuje skomplikowaniu do backendowych rozwiązań, pensje się praktycznie wyrównały i wygląda na to
  • Odpowiedz