Wpis z mikrobloga

#programista15k #drugapraca #niepelnyetat #zlecenie #zleceniaprogramistyczne
Mirki, pracuję na etacie jako programista. Dość wygodna pozycja, nieźle płatna, więc chwilowo nie widzi mi się jej zmieniać. Niemniej, chciałbym spróbować się w jakimś nowym miejscu i trochę przy tym zarobić. Myślę o złapaniu drugiej pracy na 1/4 - 1/3 etatu w elastycznych godzinach(po pracy/ w weekendy). Nie mam jednak pojęcia, czy firmy w ogóle tak zatrudniają. Łapałem jakieś małe zlecenia po pracy, jednak było to bardzo nierównomiernie rozłożone. Chciałbym świadczyć takie usługi dla jednej firmy, długoterminowo.
Czy ktokolwiek z Was pracuje w takiej formie? A może zatrudnia takich programistów lub wie, gdzie podobnych ofert szukać? Większość stronek, które widziałem, ma dużą bazę ofert, ale tylko pełnoetatowych/ w typowych godzinach pracy.

Pozdrawiam cieplutko, smacznej kawusi.
  • 16
  • Odpowiedz
@Kien: nie bardzo. Projekty to sobie mogę pisać, gdy chcę nauczyć się nowego narzędzia albo technologii. Do poznania "prawdziwych, żyjących" aplikacji nic nie jest lepsze, niż praca zawodowa. No i zawsze to dodatkowa gotówka.
  • Odpowiedz
Właśnie jest zbierana baza dowodowa o dyscyplinarke.

@kobrys13: pracujesz w obozie pracy? Nie wiem jak to wygląda w przypadku niewolników na UoP będących własnością pracodawcy, ale na B2B firma może cmoknąć cię w pompkę i to nie ich interes czy masz innych klientów, o ile nie naruszasz zakazu konkurencji.
  • Odpowiedz
@marek-krakow: Mam takiego gagatka w korpo - dwa tygodnie temu wyszło w praniu że pracuje w drugiej.

Właśnie jest zbierana baza dowodowa o dyscyplinarke.

@kobrys13: I w czym im to przeszkadza? Kodeks pracy nie zabrania pracy na dwóch etatach w pełnym wymiarze godzin
  • Odpowiedz
@glos_zenady: @marek-krakow: Gość zawala obowiązki, ciągle przeestymowuje swoją robotę. Widać to, że próbuje przetrwać w takim układzie.

Gość dwa etaty próbuje zmieścić w 10-12h pracy dziennie, ale nie jest high performerem i mu nie wychodzi.

Zwłaszcza ad-hoc calle totalnie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Fattek: nie zrozumieliśmy się, chodziło mi właśnie o to o czym piszesz, czyli robienie komercyjnych projektów na boku dla firm, każdy dobry programista którego znam i który chce to ma zlecenia dodatkowe poza główną pracą na 2-3 miesiące do przodu, i to zwykłe ludzie z polecenia sami się pchają. Zresztą ja mam tak samo, z tym że ja akurat jestem w innej gałęzi IT bo projektuję i prowadzę projekty. A
  • Odpowiedz
@kobrys13: to, że wolno robi taski lub przekłada call o pół godziny później to jeszcze nie jest zaden dowód. Ja czesto komuś mówię, zeby zadzwonił za 20 minut bo np. dzieci kręcą sie w pokoju/chcę skończyć to co robiłem i nigdy z tym nie ma raczej problemów.
W jaki sposób ten gosciu wpadł?
  • Odpowiedz
W jaki sposób ten gosciu wpadł?

@NieBendePrasowac: okazało się że ten gość robi w nowej firmie w teamie naszego starego pracownika, a ten stary kumpel był pewien że gość u nas już nie pracuje i na jakimś tam luźnym piwie się przyznał komuś od nas że mają kolejnego gościa co nie był w stanie z nami wytrzymać :)

Ps.
Zebrali mu statsy za połączenie zdalne jaki aktywne okno na jego
  • Odpowiedz
@kobrys13: dobre :)
Gość powinien byc bardziej ostrożny po tym, jak w drugiej pracy spotkał sie w teamie ze starym kolegą z "poprzedniej" pracy. Ja chyba bym sie nie odważył.
Pomijając, ze leciał w kulki z czasem pracy, na UoP chyba mozna spokojnie mieć jeden caly etat i pół drugiego w innej firmie?
  • Odpowiedz