Aktywne Wpisy
Niesondzem +292
wykopranger +38
Ktoś może wytłumaczyć o co tu chodzi,bo pierwszy raz co takiego widzę xD
Chyba trafiłem na osiedle dla ludzi niepelnosprawnych... Nawet nie widziałem że takie istnieją xD Po co tyle tych miejsc dla niepelnosprawnych? W kom druga fotka
#nieruchomosci #patodeweloperka #pytanie
Chyba trafiłem na osiedle dla ludzi niepelnosprawnych... Nawet nie widziałem że takie istnieją xD Po co tyle tych miejsc dla niepelnosprawnych? W kom druga fotka
#nieruchomosci #patodeweloperka #pytanie
Problem się zaczął od kiedy wymieniłem procesor Ryzen 7 3700X na 9 5900X. Reset następuje pod dużym obciążeniem np. podczas pracy w premiere pro + after effects lub w grach. Na starym procesorze, o dziwo takich cyrków nie było. Wykluczam zbyt wysoką temperaturę, ponieważ podczas renderowania filmów procesor dochodzi do 82 C i żadnego resetu nie ma. Czy w tym przypadku nowy procesor jest uszkodzony? Myślałem jeszcze nad płytą główną, która może nie obsługiwać tego procesora - na stronie procka w obsługiwanych płytach brak mojej. Po wymianie procesora musiałem zaktualizować bios, ponieważ po włączeniu komputera zachowywał się identycznie, jak po wspomnianym resecie - czarny obraz, hasał wiatraków. Podejrzenie też padło na kartę graficzną, która od kilku miesięcy daje się we znaki - co jakiś czas wyskakuje mi wąski, czarny pasek o góry ekranu, dosłownie na 0,5 sekundy.
Co myślicie?
Niżej specyfikacja kompa:
- MSI B450 TOMAHAWK MAX
- Ryzen 9 5900x
- SilentiumPC Fortis 3 140mm
- SilentiumPC Supremo L2 650W 80 Plus Gold
- GTX 1660 super
- CORSAIR Vengeance LPX 32GB 3200MHz
- SSD 970EVO PLUS
#pcmasterrace #komputery
w sumie może być i karta graficzna jak tylko to występuje podczas gier/programów jej używających. może pobierz occt i tam zrób test gpu + vram?
/zamykam
Od razu po restarcie pokaże Ci z czym problem.
Ja obstawiam grafikę.
@Figle: Taki w zupełności wystarczy.
Kupiłem w zeszłym roku na promocji sklepu MSI za 300 złotych. Katowałem OCCT na poniższej specyfikacji i jest
Komentarz usunięty przez autora
@Figle: zasilacz zmień na jakiś 850W, albo nawet więcej jak planujesz jakieś mocniejsze GPU w niedalekiej przyszłości. Oczywiście o ile dojdziesz do tego, że problem leży w zasilaczu :P
*niepotrzebny
@woleratler: Zasugerowałem ten zasilacz, bo twój może mieć spadki napięcia.
Co do zasilacza, to wstrzymałbym się z jego wymianą, a raczej odesłał na gwarancję, zwłaszcza że to nic nie kosztuje. Najbardziej jednak to bym obstawiał, że sekcja zasilania płyty po prostu nie wyrabia.
Jakieś OC robiłeś?
Problem pojawił się dopiero po wymianie procesora, czyli kilka tygodni temu. Karta ma swoje odpały od kilku miesięcy i przed wymianą procka nie zdarzały się żadne
No na pewno xd