Wpis z mikrobloga

Nic nie zaoszczędzicie, bo najpewniej ceny nie spadną a nawet jeśli, to nie o tyle. Przedsiębiorstwa są za bardzo obciążone ratami kredytów i cenami energii, żeby pozwolić sobie na obniżkę cen po zmniejszeniu VATu.
  • Odpowiedz
Przeanalizowaliśmy ostatnio z mezem paragon pod katem obniżki VATu na żywność. Wiecie ile bysmy zaoszczędzili po wprowadzeniu VAT 0% na żywność?

5 zł.

5 zł na zakupach za 200 zł, gdzie +- 50 zł to była chemia, a 150 zł jedzenie.

Wiec jak się spodziewacie, ze nagle wszystko będzie 23% tansze to się rozczarujecie.

@dobrzecisiewydaje: Rozczaruję Cię. Nawet jeśli ta zmiana VAT przejdzie to nie zaoszczędzicie zbyt wiele, bo przedsiębiorcy będą
  • Odpowiedz
@kuncfot @MamByleJakiNick: @Koloses: @SantiJacope @kwiatosz No wlasnie o to chodziło w tym wpisie, ze ta obniżka to nic innego jak działanie marketingowe. Mi to różnicy żadnej nie zrobi, a ludzie się na to napalają jak szczerbaty na suchary.
Jedyny @czympyrympym zalapal xD
@mhubcio: nie ja to liczę tylko kasa fiskalna. Masz pod spisem towarów ile wynosi VAT z odpowiednim dopiskiem, najczęściej A, B lub C zależnie od stawki. Większość
  • Odpowiedz
@dobrzecisiewydaje: a nie zrozumiałaś, co napisałem ;)

Ja bym jednak patrzył optymistyczniej na ten paragon; zapłaciłaś o 2.5% mniej za całe zakupy. Jakby cała inflacja została zmniejszona o 2.% to nie było by takie słabe.

ale ogólnie ****
aha i j.w. ktoś pisał vat na żywność to w większości 5% a nie 23%.
  • Odpowiedz
@kuncfot: Tak, sama w komentarzu wyżej napisałam, ze większość żywności ma najniższa stawkę. Spoko, cieszę się, ze zapłaciłam 2,5% mniej za zakupy. Ale to nie jest powód to szczycenia sie tym w propagandowce jacy to jesteśmy wspaniali, bo dzięki nam Polscy zaoszczędza miliardy złotych, które normalnie zabrałby im Tusk.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@dobrzecisiewydaje: Nie zaoszczedzimy nic. Podwyżki prądu i gazu sprawią, że i tak ceny wzrosną. Więc albo będzie na 0 albo drożej niż dotychczas. To tylko zagrywka PRowa, nic więcej. Widać to po wystąpieniu premiera, które było atakiem na grupy inne niż ich wyborcy.
Ta partia poza prymitywnym marketingiem nie ma nic.
  • Odpowiedz
@dobrzecisiewydaje: obniżka VAT to tylko i wyłącznie populistyczne zagranie. Nawet premier na konferencji powiedział, że przeciętna rodzina zaoszczędzi na tym około 50zł miesięcznie. Miesięcznie! To są jedne małe zakupy gratis w miesiącu, czyli właściwie nic.

Za to brak wpływów z VAT na żywność rząd będzie musiał sobie odbić gdzieś indziej, bo akurat nie jesteśmy państwem, które może szastać forsą na lewo i prawo (a i tak to robimy).
  • Odpowiedz