Wpis z mikrobloga

Dziewczyna chce koniecznie retro składaka, wiec postanowiłem jej odrestaurować jakiegoś sztrucla dla zabawy

Który z PRLowskich składaków uznawany jest za najlepszy? Fajnie gdyby miał hamulec na linke ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#rower
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Który z PRLowskich składaków uznawany jest za najlepszy?

@upodlator: jak dotrwał bez spawanej ramy, to będzie ok. Chyba, że dotrwał nieużywany. Wtedy może się np. złamać na środku skrzyżowania.
Takie zabytki to raczej do lansu w parku.
Z retro składaków kup jej raczej bromptona, przynajmniej praktyczne.
  • Odpowiedz
@wykopyrek: Miałem wigry prawie od nowości przez całe dzieciństwo, jedyna rzecz jaką zmodyfikowałem to wymiana kierownicy na wyższą (wigry ma prawie prostą rurkę) oraz wspawanie kawałka płaskownika pomiędzy zawias a rurkę w ktôrej był suport. Oczywiście pewne rzeczy trzeba było z czasem wymieniać bo się zużyły, ale wspominam go bardzo pozytywnie. Jak z niego wyrosłem to go nieźle sprzedałem jeszcze.
  • Odpowiedz
wspominam go bardzo pozytywnie.

Większość ludzi wspomina dzieciństwo pozytywnie.

Jak z niego wyrosłem to go nieźle sprzedałem jeszcze.

Nostalgia robi z nami rzeczy.

@FilipWWL: Nie ma co dopisywać liryki do PRL-owskich produktów. To było gówno.
  • Odpowiedz
@wykopyrek: Tak, masz rację, wziąłem na to poprawkę. Jak na tamte czasy nie było wyboru, pelikan flaming były za małe huragan tornado za drogie i zbyt specjalistyczne, jubilat jakoś mi nie pasował, bmxy się dopiero pojawiały jak ktoś z zachodu przywiózł. Wigry miało swoje wady, np kiepskie łożyska i masakrycznie szybko zużywające się zębatki i łańcuch, ale nie można tego porównywać do współczesnych rowerów. W tamtych czasach produkowaliśmy fiata 125
  • Odpowiedz
mój był bardzo niezawodny, zrobiłem na nim setki kilometrów

Mój też. A bratu złamała się rama. Kolega z osiedla nabił sobie sińca na czole, jak pedał mu odpadł.

W najlepszym możliwym przypadku, rower … po prostu działał. W najgorszym można było na nim stracić zdrowie.

Nie
  • Odpowiedz