Jak poprawić ten kod, żeby oddziaływał na życie potwora jak i bohatera? Bo teraz mam jedynie, że walka trwa póki potwór nie zginie, gdzie w najgorszym przypadku przypada , że mag ma -2000 a potwór -1. A chciałbym zeby to reagowało na zasadzie ŻYCIE POTWORA < 0 I ŻYCIE BOHATERA > 0, ale nie jestem pewny czy zwracam odpowiednie wartości w returnie
@harnasiek: życie_potwora <= 0 and życie_bohatera >0? Nie wiem jakiej pomocy oczekujesz, to są podstawy i zdaje się, że znasz wszystkie potrzebne koncepty. Po prostu siedź i kmiń sam.
Co do tej logiki to jest z d--y: normalnie w grach turowych jest tak, że bohater atakuje potwora a potem potwór atakuje bohatera. Czemu u ciebie obrażenia są zadawane równocześnie?
chciałbym zeby to reagowało na zasadzie ŻYCIE POTWORA < 0 I ŻYCIE BOHATERA > 0
Ogólnie to zwracanie pola (return monster.health) o ile monster to obiektem jest trochę zbędne bo to możesz uzyskać praktycznie zawsze w każdym miejscu kodu. Ciężko mi się ten kod analizuje(To nie jest żadna szpila w twoja stronę po prostu trochę dużo elementów, żeby to ogarnąć musiał bym chwile przesiedzieć) ale to co widzę to
Jak poprawić ten kod, żeby oddziaływał na życie potwora jak i bohatera?
Bo teraz mam jedynie, że walka trwa póki potwór nie zginie, gdzie w najgorszym przypadku przypada , że mag ma -2000 a potwór -1. A chciałbym zeby to reagowało na zasadzie ŻYCIE POTWORA < 0 I ŻYCIE BOHATERA > 0, ale nie jestem pewny czy zwracam odpowiednie wartości w returnie
https://pastebin.com/tsS84NSy
życie_potwora <= 0 and życie_bohatera >0? Nie wiem jakiej pomocy oczekujesz, to są podstawy i zdaje się, że znasz wszystkie potrzebne koncepty. Po prostu siedź i kmiń sam.Co do tej logiki to jest z d--y: normalnie w grach turowych jest tak, że bohater atakuje potwora a potem potwór atakuje bohatera. Czemu u ciebie obrażenia są zadawane równocześnie?
return monsterhelper.health, characterhelper.health
i potem
monsterhp, characterhp = damageratio(characterhelper,monster_helper)
Ogólnie to zwracanie pola (return monster.health) o ile monster to obiektem jest trochę zbędne bo to możesz uzyskać praktycznie zawsze w każdym miejscu kodu. Ciężko mi się ten kod analizuje(To nie jest żadna szpila w twoja stronę po prostu trochę dużo elementów, żeby to ogarnąć musiał bym chwile przesiedzieć) ale to co widzę to