Aktywne Wpisy
InnyWymiar90 +89
ja p------e jak ja kocham życie własnie pije sobie cisowianke w domu, kabaretki na dupie, najedzona hotdogiem z żabki. Nic mi wiecej nie potrzeba ogladam sobie co piszą przegrywy na wykopie, kotek siedzi mi na kolanach. Przypominam kabaretki na dupie wiec zero potrzeb zero estrogenów nie musze z nikim walczyc bo nie mam o co. Mam hajsy mam jedzenie i bezpieczenstwo i kabaretki na dupie. Pozdrawiam
Zaid +133
Dla tych, którzy śledzą moje szalone zagranie na rynku kryptowalut – dziś udało się osiągnąć pierwszy kamień milowy: 500 tys. PLN! To oznacza zysk +123% od czerwca 2023.
Jak wspominałem wcześniej, nie zrobiłem żadnego magika podczas ostatniego okresu konsolidacji, nawet gdy wartość portfela spadła do <70 tys. USD. Było wtedy troche szyderczych komentarzy, ale pamietajcie ze ja naprawde sie pogodzilem nawet ze strata 100% tego kapitału. W tym czasie zdecydowałem się jednak na
Jak wspominałem wcześniej, nie zrobiłem żadnego magika podczas ostatniego okresu konsolidacji, nawet gdy wartość portfela spadła do <70 tys. USD. Było wtedy troche szyderczych komentarzy, ale pamietajcie ze ja naprawde sie pogodzilem nawet ze strata 100% tego kapitału. W tym czasie zdecydowałem się jednak na
#stopyprocentowe #nbp #nieruchomosci #finanse #mieszkanie
Natomiast sytuacja jest znacznie gorsza bo mamy dużą inflację - od zeszłego roku spadła siła nabywcza pensji i rodziny mające kredyt niewiele to odczuły.
Jazda zacznie się od tego roku:
1) Glapa zaczął podnosić stopy w ostatnim kwartale więc dopiero teraz zacznie się aktualizacja WIBORów
2) w zeszłym roku były lekkie podwyżki cen en. elektrycznej
@Bonetti: Podaż też zmaleje. I co wtedy?
@dinor913: Jeżeli ktoś kupił pod wynajem to dopóki będzie miał najemców ma spokój (czynsze najmu wzrosły ostatnio). Jeżeli kupił za gotówkę, albo z dominującym udziałem gotówki to też nie ma problemu. Problem może mieć tylko marginalna grupka, która kupiła pod inwestycję pod sam korek i jednocześnie straci pracę albo popadnie w
@kiedysniebylembordo: To prawda, niedawno widziałem tabelę(teraz jakoś nie mogę jej znaleźć) w której była przedstawiona relacja udziału kredytu a stopy zwrotu z najmu i mieszkania kupione za gotówkę zawsze miały dodatni procent zwrotu z inwestycji, nawet w kryzysie 2008-2012.
zwrot z inwestycji zaczął drastycznie maleć wraz z coraz większym udziałem kredytu.
My mamy w budowie 900 tys mieszkan. A od czasu rekordowo niskich stop oddalismy ich 1,1 mln.
Generalnie zakupione mieszkanie za gotowke zawsze bedzie mialo ROI na plus, bo zawsze przychod z czynszu>koszty.
@kiedysmialemtubordo: Nie, nie mamy 900tys mieszkań w budowie. :)
https://www.wykop.pl/wpis/62602251/ile-w-polsce-jest-wlasciwie-mieszkan-w-budowie-w-k/
A przy aktualnym wzroście kosztów niestety wkrótce zaczną się mnożyć rozgrzebane a zatrzymane budowy domów jednorodzinnych. Oby nie wielorodzinnych, bo bankructwa nie życzę ani deweloperom, ani ich klientom. Nawet jak odzyskają swoją kasę to stres straszny.
Okej - nie wszystkie budowy sie ukoncza, to jest fakt. Nie wybudujemy z tego 900 tys mieszkan, ale kolo 800 tys juz tak. I to jest baaardzo duzo. Nie zaprzeczysz chyba faktowi - od 2019 r rok do roku oddajemy ponad 200 tys mieszkan i
Komentarz usunięty przez autora
To czemu nie zrobili tego teraz aby odbić sobie pustostan z okresu pandemii?
Dlaczego ceny najmu są w takiej Warszawie są na poziomie roku
łap plusa
zobaczymy co przyszłość przyniesie ¯\_(ツ)_/¯
@cienki137: Gratuluję( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja akurat w 2017 stwierdziłem że za drogo jest i postanowiłem czekać, co