Wpis z mikrobloga

Fotowoltaika na dachu czy na gruncie? Porównanie uzysku z kWp. Wady i zalety. Zmiana rozliczeń 2022r
https://youtu.be/kFvlYCl1H38
O tym że fotowoltaika jest bardzo opłacalna nie trzeba już prawie nikogo przekonywać, a kolejne podwyżki cen prądu i nadchodząca zmiana w zasadach rozliczania prosumentów utworzyła długie kolejki i wywindowała ceny. Jeżeli jednak zdecydowałeś się na montaż to nadal masz wiele pytań i zagwozdek, np. gdzie zbudować instalacje, na dachu czy może na gruncie, co zrobić aby po 15 latach, kiedy już wypadniesz z systemu opustów, moduły PV nadal bilansowały twoje rachunki za prąd. Dzisiaj odpowiem na te pytania oraz przedstawie wady i zalety instalacji na gruncie i dachu. Porównamy też uzyski jakie osiągnęły obydwie instalacje. Oglądajcie do końca.

#fotowoltaika #telchina #energetyka #oze #polska #technologia
telchina - Fotowoltaika na dachu czy na gruncie? Porównanie uzysku z kWp. Wady i zale...

źródło: comment_1641291147GGQUw950oAQRF52HUssYrD.jpg

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

O tym że fotowoltaika jest bardzo opłacalna nie trzeba już prawie nikogo przekonywać

@telchina: z kredytami we frankach było identycznie..( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
Później zasady rynkowe, czyli sprzedaż za 25 groszy, a kupno za 75 groszy

@telchina: nie wiem czy to będzie aż tak źle. Aktualny kurs energii na TGE to 73 grosze. Sprzedasz w dzień za 73, odbierzesz w zimie w nocy za 46 groszy ;) Chyba że będzie taka nadprodukcja w lecie w dzień że ceny zanurkują w dół.
  • Odpowiedz
Sadzisz że to się ni opłaca ?

@telchina: zatem proszę policz mi czas zwrotu inwestycji kiedy obecnie muszę zapłacić 5-6tys za 1kWp na średniej klasy sprzęcie. Roczne zużycie ok 2500kWh..
  • Odpowiedz
@tomy86: Zmień doradców handlowych. Średnia Cena za kWp w 2021r w Polsce to 4250zł. Ale jest wiele firm które robią na przyzwoitym sprzęcie za 3200zł. Nie wspomnę o firmach które montują za 2900zł kWp, bo nie wiem co za komponenty używają.
  • Odpowiedz
@telchina: Jakieś pół roku temu montowałem instalację 9,7kWp na gruncie. Konstrukcja przygotowana pod solartracker. Materiały nie przekroczyły 30k. Ale roboty dwóch ludzi przez kilka dni już nikt nie liczy.
  • Odpowiedz
@tomy86: a co mnie obchodzi że ktoś przepłaca, jego pieniądze. Ja za 60 tysięcy (- zwroty ) mam i fotowoltaike i pompę ciepła. grzeje prawie za darmo, Za prąd 30 miesięcy i ogrzewanie dwa sezony z ciepła woda użytkową dla 4 osób zapłaciłem 705zł. https://www.youtube.com/watch?v=8LYtSN7dDqs&list=PLNZ4O4pNfiy1IFgNwKwcuwny6QXwjxlB5&index=10
w innych moich filmach mówię jak ustawić pompę aby brała mniej pądu. A na Youtubie niektórzy ludzie opowiadają różne głupoty.
  • Odpowiedz