Wpis z mikrobloga

Na mikro każdy pyta o pracę to i ja...

Zakładając, że dobrze znam kilka języków programowania jak #cpp, #c, #php, #javascript i trochę musnąłem csharpa i asemblera to w jakim najlepiej szukać pierwszej pracy? Niestety w żadnym języku nie mam większej większej praktyki. Jak przeglądam oferty to wszędzie wymagają dobrej znajomości bibliotek, frameworków i dobrych praktyk programistycznych... tylko jak jeśli na Polibudzie tego nie nauczyli.

Czy jest jakaś dobra książka lub tutorial w której można dowiedzieć się o tych "dobrych praktykach", programowaniu obiektowym i pracy przy większych projektach?

Z racji braku doświadczenia mam szukać oferty dla "młodszych programistów"? W sumie to tam tez mają wymagania z d--y, a nie dla świeżego absolwenta.

#programowanie
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mahitaji_anarudi: założe się że jednak na Wykopie najwięcej siedzi programistów PHP, później Javy i C#

@normanos: jestem rocznikiem 2005 tak więc polibudę ukończyłem już dawno, wtedy miałem prawo myśleć że na polibudzie czegoś nauczą :P Niestety miałem przestój i tylko kilka robótek jako wolny strzelec.
  • Odpowiedz
@wojek: programowanie to jedna z takich dziedzin gdzie trzeba się dokształcać NONSTOP, a kilkuletni przestój oznacza w zasadzie wypadnięcie z zawodu. Nawet najbardziej cudowne studia tego nie zmienią - kiedy ja byłem w szkole to nie było nawet internetu ;) a kiedy studiowałem to mogli by mnie co najwyżej nauczyć html4 i php3 ;) więc "znajomości bibliotek, frameworków i dobrych praktyk programistycznych.." musisz nauczyć się sam ;)
  • Odpowiedz
@normanos: Zdaje sobie z tego sprawę, ale w zasadzie jestem na poziomie świeżaka po studiach albo na studiach :P Taki świeżak żeby znaleźć pracę ma chyba prawo nie znać wszystkich frameworków?

edit: znam bardzo wiele przypadków gdzie z dużo mniejszymi umiejętnościami ludzie znaleźli dobrą pracę (mi wystarczy na początek 2000), dlatego pytam - w jaki język i technologię najlepiej się wgłębić?
  • Odpowiedz
@wojek nie musisz znać wszystkich, poznaj jakikolwiek, z ogłoszeń które Cię interesują powinieneś wiedzieć jakie masz braki, ale najlepiej popytaj w konkretnych firmach czego oczekują od świeżaków, powiesz co chciałbyś dla nich robić, dadzą Ci zadanie do wykonania, oszacują na jakim stanowisku mogą Cię wykorzystać i będziesz wiedział na czym stoisz.

reszta wiedzy kryje się w książkach ;)
  • Odpowiedz
@wojek: Nie licz że same studia bez doświadczenia sprawią że od razu dostaniesz posadę seniora z 5 cyfrową pensją - dla początkujących są właśnie stanowiska junior gdzie właśnie wymagania są znacznie niższe.

Co do języka i FW - piszesz że masz jakieś tam doświadczenie, wiec zajmij się językiem który najlepiej ci pasuje (najlepiej się w nim czujesz), sprawdź w ofertach pracy dla danego języka jakie FW są najbardziej pożądane przez
  • Odpowiedz
@Diabl0:

Nie licz że same studia bez doświadczenia sprawią że od razu dostaniesz posadę seniora z 5 cyfrową pensją

post wyżej napisałem na początek wystarczy mi 2000zł, znaczy się że nie jestem
  • Odpowiedz
@esio: z tematu chyba jasno wynika że nie uważam się za wymiatacza, tylko za takiego co zna dobrze składnie i potrafi wykorzystać :P
  • Odpowiedz
@wojek: wynika wynika, ale nikt Ci tutaj nie pomoże. Sam musisz do wszystkiego dojść, to taki test na spryt.

W PHP jest chyba strasznie duża konkurencja teraz byle licealista zna ten język.

Dlatego musisz być w tym lepszy od licealisty - mimo konkurencji nadal brakuje dobrych programistów.

Umów się na parę rozmów kwalifikacyjnych, po prostu pogadaj z ludźmi którzy szukają ludzi do pracy, oni Ci jasno powiedzą czego oczekują. Resztę
  • Odpowiedz
@Twierdziciel: człowiek bez inwencji nie powinien nazywać się programistą, z obserwacji myślę że można oczekiwać 2 tys. mniej to chyba przez miesiąc w okresie próbnym, jednak do wykładania w Tesco nie trzeba się wcale uczyć i nie trzeba siedzieć po godzinach. Za mniej to co najwyżej klepacza kodu i zawartości stron mogą mieć.

wynika wynika, ale nikt Ci tutaj nie pomoże

Ja nie chce żeby mi ktoś pomagał. Pytałem w
  • Odpowiedz
W takim razie może zadajesz złe pytanie? Ogólne odpowiedzi znajdziesz w internecie. To ile zarobisz nie zależy od wybranego języka, ale od wielu innych czynników, tak wielu że najważniejszym jest to żebyś w ogóle lubił to co robisz, zaangażowanie jest jednym z ważniejszych czynników sukcesu. Jeżeli wybierasz C++ i czujesz się na siłach to idź w tym kierunku. Zorientuj się kto w Twoim mieście potrzebuje programistów i dowiedz się od pracodawców czego
  • Odpowiedz