Wpis z mikrobloga

Pierwszy raz zabrałem dzisiaj w trasę Garmin 530, czy to normalne że tak słabo aktualizuje nachylenie trasy? Da się gdzieś ustawić częstotliwość przeliczania nachylenia?

Wcześniej korzystałem z Bryton Rider 15 i tam przeliczanie nachylenia działa wolno, ale w porównaniu do Garmina to jest to bolid. Spodziewałem się czegoś więcej po komputerku za taką kasę, zwłaszcza że dużo tańszy Bryton przelicza nachylenie trasy dużo sprawniej, Garmin tak jakby to robił dla mojego położenia 30 metrów wstecz...

#pytanie #szosa #rower #garmin
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dzangyl: co znaczy wolno? co znaczy ładnie @s---k: ( ͡° ͜ʖ ͡°)
U mnie potrzeba ok 5-10s aby zmieniło. Zwłaszcza na małych górkach: 1-2% i częstych zmianach (górka ma 200-300m długości i zmiana nachylenia).
Ale jeśli jest względnie stabilnie, to ładnie i szybko pokazuje.
  • Odpowiedz
@jagodowy_krol: wolno czyli np. jadę podjazd o dużym nachyleniu powiedzmy 15% a mi to 15% pokazuje dopiero jak już przejechałem 20-30 metrów, gdy się on kończy i wypłaszacza to jeszcze przez kilkadziesiąt metrów nachylenie jest duże, zmniejsza się do właściwego dopiero po kilkudziesięciu metrach.

Jak napisałem, do porównania mam Bryton Rider 15 który w porównaniu do garmina wyświetla nachylenie "z prędkością światła" (choć i tak jest to wolno według mnie).
  • Odpowiedz
@dzangyl > pokazuje dopiero jak już przejechałem 20-30 metrów, gdy się on kończy

Ten typ tak ma... Ale są tego pozytywy, jak jedziesz krótką a stromą górkę (szczególnie w lesie) to nie ma czasu na zerkanie w licznik, bo walczysz o przyczepność, balansujesz ciałem lub szukasz optymalnej linii, dzięki opóźnieniu możesz sobie zerknąć na licznik już w łatwiejszym terenie i sprawdzić, że było np. 22%
  • Odpowiedz
@rollingrhcp: nie ma różnicy. No cóż, kolejny raz się człowiek przekonuje że droższy sprzęt działa gorzej niż ten tańszy, w tym przypadku Garmin Edge 530 działa zdecydowanie gorzej od Bryton Rider 15...
  • Odpowiedz