Wpis z mikrobloga

@Janusz_z_Galilei: No ja czasami używam Linuxa, ale prędzej czy później wracam do windy bo mam jakiś specyficzny soft który na linuxie nie zadziała... No i faktycznie na nowym lapku testowałem live demo i połowa rzeczy mi nie działała... Jeszcze MacOS, ale miałem z roboty MacBooka pro za 12 kafli i nie chcę więcej. Straszne gówno.
@fluchtlinge_willkommen: Przy świeżych ryzenach trzeba się obecnie #!$%@?ć z nowymi kernelami nowymi żeby to jako tako działało jako całość itp. Generalnie problemy miałem z masą podstawowych pierdół jak ot choćby niemożność ściemniania/rozjaśniania ekranu czy też niedziałający ekran podpięty przez usbc itp. Ale spoko, sensowne wsparcie temtego to pewnie kwestia kilku tygodni/miesięcy. Na razie nie mam czasu się bawić i doprowadzać go do stanu względnej używalności.

Zresztą jak mówiłem, na razie działam
@slepystraznik: o #!$%@? nie myslalem ze az taka #!$%@? a czaje sie na nowego laptoka. Z tym ze myslalem o intelu bardziej pod wzgledem thunderbolta 4 a nie ze #!$%@? linux gnije na troche nowszym ryzenie xD
ale juz #!$%@?ąc: i tak nie wierze w zaden soft ktory niby chroni przed telemetria czy w sumie czymkolwiek. Instalujac windowsa zgadzasz sie na to ze jestes częscią microsoftu. Albo tak sie musisz #!$%@?
Tylko wolne oprogramowanie moze dac jakies poczucie prywatnosci

@fluchtlinge_willkommen: I tu się zgadzam. I dodatkowo rzeczy na własnym dysku a nie pieprzone subskrypcje programów itp.

Ja kupiłem taniego Thinkbooka gen2 14 ARE, dorzuciłem drugiego NVME i 16GB ramu i jestem mega zadowolony z kompa. Nie lubię wydawać kupy hajsu na sprzęt jak nie muszę, a że nie bawię się już w żadne wiedo to mi starcza. W wersji z intelem ma
via otwarty_wykop_mobilny_v2
  • 0
Windows musi byc do zabawy, gier filmow itp przed tym sie nie ucieknie mysle.

@fluchtlinge_willkommen: od kiedy Valve wpompowało pieniądze w DXVK to nie mam już Windowsa nawet na osobnej partycji i nawet na kompie do gier
albo Manjaro

@Avil: A widzisz - i to jest dobry pomysł. Zamiast Minta mogę to w sumie łyknąć. Fedory jakoś nigdy nie trawiłem. Nie wiem czemu...

Muszę tylko przetestować jak będzie mi działał soft od vectric'a na wine czy co się tam teraz używa do odpalania windowsowych apek. Ew. jakaś VMka z windowsem na nietypowe albo stare programy. Bo to chyba jedyny program którego niczym nie zastąpię.

Co do gier, to
@Avil: Ćwieka mi koleżanko zabiłaś... Odpaliłem Manjaro z live i działa wszystko pięknie. No, prawie wszystko bo nie mam na live waylanda na KDE i średnio na jeża mogę powalczyć z gestami touchpada. Nie wiem kurde, wersja z gnomem działa niby lepiej 'out of the box' na laptopie (w tym gesty), ale taki infantylny mi się ten gnome 3 wydaje.