Wpis z mikrobloga

Co do filmu nie patrz w górę, to zauważyłem że trochę poprzednich wpisów rozmijało się z logicznym myśleniem, mówiąc delikatnie. Co ten film krytykuje? Będą niżej spoilery:

- Donalda Trumpa i generalnie populistów, szczególnie prawicowych (sama postać prezydent, czerwone czapeczki, populistyczni politycy wokół niej, patrzenie tylko na słupki poparcia (swoją drogą w pisowskich mailach, które ciągle wyciekają mamy dokładnie taką samą sytuacje XD), twierdzenie że WSZYSTKO to wina LEWACTWA, redneckowy elektorat)
- Szurów (teorie spiskowe i generalnie szuranie w internecie, zaklinanie rzeczywistości do samego końca jak np. redneck pod koniec, który dopiero uwierzył jak zobaczył kometę (chociaż według mnie twórcy i tak mieli dużo wiary w ludzi bo w rzeczywistości i tak by stwierdził, że to żydowski fake xD),
- Ślepą wiarę w ekscentrycznych miliarderów jako zbawców ludzkości (połączenie Muska i Jobsa, chyba najczarniejszy charakter w filmie) i w sumie polityków też (don't look up)
- Media społecznościowe i generalnie społeczeństwo, tutaj chyba nie trzeba tłumaczyć

Czego nie krytykuje?
No k---a nauki i naukowców, którzy przewidzieli używając tylko metod naukowych z prawie 100 procentową skutecznością co się wydarzy, a nikt ich nie słuchał.

#netflix #filmy
deziom - Co do filmu nie patrz w górę, to zauważyłem że trochę poprzednich wpisów roz...

źródło: comment_1640762912Lv3SUDLzjYZjRoDYxmlcOe.jpg

Pobierz
  • 95
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

każdy film McKaya od czasów Big Short ma tylko jedno przesłanie: Ameryka to szatan, głosujcie na Berniego Sandersa.

@Majk_: oprócz Big short i Don't look up to nakręcił tylko Vice, a ja to wolałem jego twórczość wcześniejszą, gdy miała przesłanie "Will Ferrell robi głupie wygłupy i wszyscy są zadowoleni"
  • Odpowiedz
@TenTypZez: Wymień jedną rzecz, która jest "fejkiem" w tym co powiedziałem. Potrafisz? Bo infantylne przytyki odnośnie "czarmanderów" możesz sobie zachować dla siebie.

lepiej po prostu zaufać tym, co rozumieją

W sensie jak w Polsce PiS mówi, że masz brać to zamykasz mordę i bierzesz tak? W końcu są to profesjonaliści z takimi ekspertami na pokładzie jak lekarz rodzinny Sutkowski od "koronaświrusa". Od razu czuję się bezpieczniej :)

P.S Przeszedłem covida
  • Odpowiedz
@PlesniakPospolity: Jedną? No zaczynasz wypowiedź od dwóch:

obietnice bez pokrycia w kwestii skuteczności, celowe pomijanie ryzyk

Dla wyjaśnienia, gdybyś nie wiedział, o co chodzi - rozróżniasz przekaz medialny od publikacji
  • Odpowiedz
@deziom: Populizm bije z demokratów akurat. Mają media, wtłaczają ludziom takie szambo, że demokraci przejawiają skrajną nienawiść do innych poglądów. Wiem, bo bliska mi osoba mieszka w usa i jakie ma pranie mózgu to się w pale nie mieści. Jak wpadła do PL to non-stop oglądała CNN. Usunęła mnie ze znajomch, a jej przyjaciółka usunęła i zablokowała po tym jak potępiłem deplatforming oponenta politycznego.
  • Odpowiedz
twórcy odważyli się krytykować Trumpa xD

@deziom: "odważyli"? :) przecież krytykować Trumpa w Hollywood to jak kląć na Tuska w kole Radia Maryja albo powiedzieć "j---ć pis" w kole Krytyki Politycznej.

Trochę mnie zniechęca Twój opis bo spodziewałem się komedii bardziej wymagającej. W której twórca zmusza nas do naśmiewania się z nas samych a nie z onych. No może nie oczekiwałem subtelności Paolo Sorentino ale chociażby bezpośredniości i szerokie spektrum
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@deziom: Nie zgodzę się co do ostatniego punktu. Trochę jednak krytykuje naukowców. Postać Leo przecież pochłonęła sława i "nowe życie" i chwilę mu trwało zanim się z tego otrząsnął.
  • Odpowiedz
@TenTypZez Mam nadzieję, że nie. Film nie jest o mnie, a tym bardziej dla mnie. Zauważyłem tylko, że film początkowo wydaje się pokazywać, że ameryka ma problem który należy wspólnie rozwiązać, a w pewnym momencie zmienia narrację i zaczyna pokazywać, że politycy są zachłanni i razem z korporacjami i naukowcami będą w stanie poświecić cały świat dla własnych korzyści. Do tej pory super, nic nie jest czarno białe itd. I wtedy
  • Odpowiedz
Czego nie krytykuje?

No k---a nauki i naukowców

@deziom: Po części też krytykuje, w kontekście pseudobadań które są wykonywane bez poszanowania dla sztuki (chociażby peer-review który pada w filmie chyba ze sto razy) tylko po to, żeby korporacja mogła dalej zwiększać swoje dochody.
  • Odpowiedz
jakoś dziwny zbieg okoliczności że zawsze jadą po prawicy nigdy na odwrót, ale to tylko zbieg okoliczności.

@pmub: być może dlatego, że to prawica jest obecnie nastawiona dość sceptycznie do nauki. Zwłaszcza do globalnego ocieplenia. A to był jednak główny przekaz tego filmu, że warto przede wszystkim słuchać naukowców i ich zdanie powinno być ponad polityką.
  • Odpowiedz
Najzabawniejsze jest to, że wyciągnęli wszystkie największe wady polityki amerykańskiej, a potem bezrefleksyjnie przypisali je filmowym Republikanom. Do momentu w którym nie wyciągnęli czapeczek dało się oglądać bez zażenowania. Dalej to juz dzieło propagandowe jakich wiele, tym razem z przesłaniem: "Jak się wszyscy nie pogodzimy i nie dogadamy, to Ameryka upadnie, ale to wina Trumpa i rednecków".

@organista_onanista: no k---a może to dlatego ze to republikanie sa tą hamującą zmiany
  • Odpowiedz
@deziom: film mimo że prosty, z bardzo oczywistym komentarzem ale i tak za mądry i za trudny w odbiorze dla przeciętego wykopka, który wszędzie widzi spiski itp - najpopularniejsze komentarze to tylko udowadniają

co do samego filmu to Leo mi nie pasował jako Mindy, miałem wrażenie jakby to była jakaś parodia Waltera z Breaking Bad a Jennifer Lawrence wyjątkowo nie była w---------a XD
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@deziom: jeśli ktoś dotarł aż tutaj, to polecam po prostu samemu obejrzeć film i wyrobić sobie zdanie. Bo powyżej jest tyle pieudolenia że wysiadam. XD
  • Odpowiedz