Wpis z mikrobloga

zastanawiam sie nad 2020 MBA M1 posiada ktos i moze powiedziec czy m1 jest az tak wydajnyeze 8gb ram wystarczy dla przecietnego uzytkownika czy lepiej 16gb #apple
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wlkp69: Poczytaj sobie na temat wykorzystywania swap'u w macach z M1, w skrócie, jeżeli planuejsz kupić go na lata(wersje 8GB), to licz się z wymianą dysku, jeżeli w ogóle takowy wymienić można, czy nie podchodzi to pod wymiane calego MOBO według ichniejszej polityki:)

Mam wersje z 16GB, przy czym głównie do pracy (ok. 30 kart na chromie do tego terminal + CLion) i tak czy siak korzysta ze swap'u. Przydałby
  • Odpowiedz
@wlkp69: 16GB
Ja wybrałem wersje z 16GB ze względu na jeden ekstra rdzeń w procesorze graficznym(układ graficzny jak w wersji „pro”)
Kolega powyżej arccex(?) ma racje co do swapu ale nie panikowałbym z tego powodu.
Wszystko zależy do czego używasz maczka, jak do office’a, Netflixa itp to 8GB wystarczy, jak jakaś cięższa praca to raczej 16GB.
  • Odpowiedz
Poczytaj sobie na temat wykorzystywania swap'u w macach z M1, w skrócie, jeżeli planuejsz kupić go na lata(wersje 8GB), to licz się z wymianą dysku, jeżeli w ogóle takowy wymienić można, czy nie podchodzi to pod wymiane calego MOBO według ichniejszej polityki:)

@arccx: ten problem już chyba dawno został zdementowany. Dla przeciętnego człowieka ten problem nigdy nie istniał.

@wlkp69: jak używasz do podstawowych rzeczy typu przeglądanie neta, oglądanie
  • Odpowiedz