Wpis z mikrobloga

Naprawiał ktoś z Was poluzowany kołek rozporowy? W necie znalazłem porady, by nawalić jakiejś szpachli / masy naprawczej i w to włożyć kołek, czekać aż masa zastygnie i wkręcać.
Tylko, że sytuacja taka, że stolik wisi na 6 kołkach, a luzują się właściwie 2 górne (dzieci się podciągały stolikiem wchodząc na krzesło). Myślicie, że da się to zrobić bez demontażu wszystkich śrub? Ściana normalna, nie jakiś karton-gips.
Planowałem dorzucić tej masy w otwór kołka bez odkręcania stołu, ale nie wiem czy to nie daremne. Powiększanie otworu taki średni pomysł, bo to już jest fi10. Otwory zrobiły się owalne w pionie (śruby pociągły otwór w dół).
W komentarzu drugie foto.
#remontujzwykopem #kiciochpyta #remont #naprawa
bukimi - Naprawiał ktoś z Was poluzowany kołek rozporowy? W necie znalazłem porady, b...

źródło: comment_1640676380Nku3j5Y6bDiVd4gkCsfCUL.jpg

Pobierz
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bukimi stary sposob chałupniczy to wykrecic sruby, wyjac kolki, oczyscic otwor i wlozyc kolek razem z kawalkami drewna zeby zatkac przestrzen miedzy kolkiem a murem

poprawny sposob, dajacy pewnosc, to wyjac kolki, rozwiercic do wiekszej srednicy i wlozyc nowe

mozna jeszcze spróbować zaryzykowac i wsadzic w ten otwor fi10 kolki fisher duopower - te s--------y wytrzymaja wszystko
jak jestes w stanie wyjac stare bez odkrecania reszty srub to mozesz to moze uda sie wlozyc nowe bez demontazu
  • Odpowiedz
te s--------y wytrzymaja wszystko

@odishewo: Tylko nie wiem czy gówniany mur wytrzyma. Bo kołek to jedno ale miejsce osadzenia ma niemniejsze znaczenie. W świeżym betonie czy kamieniu to i gówniany kołek rozcięty na dwa "skrzydła" będzie się nieźle trzymał. W zwietrzałym materiale i Duopower nie da rady bo po prostu ściana się podda.
Nie wiem w ogóle dlaczego ludzie sugerują tu kotwy stalowe. To są kotwy do betonu. Cegłę to może najwyżej rozwalić. Szczególnie jakąś formę "pustaka".

Potem też nie możesz już odkręcić
  • Odpowiedz
@pietryna123: racja, mur może być słabszym ogniwem niż sam kołek, no ale jak mur puści duopowera a dzieci nadal będą chciały się podnosić na stoliku to jedynym rozwiazaniem jest przewiercenie na wylot i zakotwienie z drugiej strony ściany :)
  • Odpowiedz
@bukimi: Oprócz tego, co już Ci powiedziano, czyli albo kotwa chemiczna albo większy kołek, to na przyszłość metoda instalowania kołków, żeby nie trzeba było poprawiać:

1. Wiercisz dziurę wiertłem o rozmiar mniejszym z włączonym udarem.
2. Odkurzasz dokładnie otwór.
3. Rozwiercasz dziurę wiertłem właściwym, ale już bez udaru!
4. Dziura będzie idealnie ciasna na montaż kołka, który nie ma opcji się poluzować.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@bukimi: ech k---a, co raz więcej amatorów pcha się do zabawy... Weź sobie zapałki i wciskaj w otwór aż się usztywni. Może być też jakieś inne drewienko. A jak chcesz porządnie, to kupujesz kotwe chemiczną, wyciągasz kołka, ładujesz kotwe i potem kołka. Czekasz kilka godzin (zgodnie z instrukcją kotwy chemicznej) i wieszasz to co masz wieszać.
  • Odpowiedz
@Niggalke: Za bardzo "pracuje" ten stolik, żeby drewienka wytrzymały dość długo. Będę się bawić w te kotwy. Chyba zostanę przy opcji 2 kotwy + 4 kołki (teraz jest 6 kołków).
  • Odpowiedz
Nie wiem w ogóle dlaczego ludzie sugerują tu kotwy stalowe. To są kotwy do betonu. Cegłę to może najwyżej rozwalić. Szczególnie jakąś formę "pustaka".

Potem też nie możesz już odkręcić tych wkrętów.

@kaspah: Jak wkręcisz wkręt na smarze to spokojnie wyjdzie.

@pietryna123: Dziś wyciągałem te poluzowane kołki i to chyba faktycznie jest cegła, a nie beton. Czyli takie kotwy są bez sensu wtedy? Na stoliku nikt nie siada,
  • Odpowiedz
@bukimi kotwa tak ale jak chcesz wykręcić to kiedyś tak żeby nie wystawało nic że ściany to wsadź na niej kołek a wkręt wkręć w niego na smarze. Jeśli to ma być zamontowane na stałe to osądź pręt gwintowany.
  • Odpowiedz
@KKK1337: @Niedobry: @pietryna123: @general_b---a: @DiegoCosta: @Niggalke: @oddajciemikontozlodzieje: @KHOT: @odishewo: @mistejk: @darek4099: @Argonzz: @Ogorek95: @sosn: @ptasiek2: @leon121:
Obejrzałem kilka turoriali na YT, kupiłem kotwe, pręt (taki do samodzielnego przycięcia) i zabezpieczyłem ścianę (taśma malarska dookoła na wypadek jakby wypłynął nadmiar).
Dałem
bukimi - @KKK1337: @Niedobry: @pietryna123: @general_b---a: @DiegoCosta: @Niggalke: @...

źródło: comment_1640960194ZavGxrTYiaO5c78PSGylmp.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz