Wpis z mikrobloga

#gotowanie #pytanie #gotujzwykopem
Wstawiłam zakwas z buraków w poniedziałek albo wtorek i jest bardzo ciemny, nie pleśnieje ale nie jest jakiś bardzo kwaśny. Mieszam go trochę drewnianą łyżką ale zakwas robiłam w słoiku z kranikiem bo tylko taki znalazłam w sklepie. Czy do świąt będzie spoko? Jak powinien smakować dobry zakwas?
Dodatkowo niestety czosnek pływa zamiast opaść. Powinnam go wyjąć żeby nie wystawał?
  • 6
@daddyissues_: mój smakuje jak barszcz czerwony instant od Winiary, ale słoik stal przez dwa tygodnie przy kaloryferze. Bez żadnego mieszania i cudowania. Buraki pokrojone w małą kostkę. Ok. Pół litra solanki i dwa tygodnie spokoju w ciepełku.
@chixi: No właśnie nie mam docisku, próbowałam talerzykiem od filiżanki ale czosnek i tak wypływaxD Juz chyba nie zdążę do Lidla. A mieszanie chyba mi zostało z chlebowego, ale jakoś pomaga mi sprawdzić kolor i smak xD
A mocno kwaśny? Mój jest jak sok pomarańczowy z młodych pomarańczy xD Soli chyba dałam trochę za mało bo nie jest jakiś bardzo słony, ale czytałam z poradnika @Mirkosoft że mało soli to akurat
@chixi: Warto jeszcze dzisiaj próbować zrobić taki zakwas? Nigdy nie robiłem, miałem robić wcześniej, ale przez chorobę nie miałem ani chęci, ani też do sklepu dalej niż osiedlowego nie wychodziłem a tu mają słabe buraki. W przepisach czytałem, że takie 5-7 dni powinno wystarczyć, tutaj mam 6. Ewentualnie zrobię barszcz na któryś dzień świąt bo u mnie i tak od zawsze jest grzybowa.