Wpis z mikrobloga

@Kris1910: widziałeś pizzerię która ma gramaturę składników podaną na stronie. Kiedyś zamówiliśmy salami i druga z podwójnym salami, na tej drugiej były dosłownie 4 plasterki więcej. Z serem podobnie. Podwójny ser to tylko trochę więcej sera niż w zwykłej.
@lnwsk: To teraz niech sobie policzy czy pizza 36 i 38 cm rozciągana z tego samego kawałka ciasta i sypniętą tą samą porcją składników ma inną masę lub wartość odżywczą.
@Opornik i dalej będą oszukiwać

Byłem kiedyś w pizzerii gdzie pracował kolega, zamówiłem dwie pizzę z dodatkami, kiedy kelner niósł dla nas pizzę, wszyscy w lokalu patrzyli z zazdrością jaką wypasioną pizzę dostaliśmy. Wszędzie trzeba mieć znajomości. :)
@lnwsk: Pamiętam za gówniaka jak w jedyne na moim osiedlu pizzy była wersja jakaś super max, tylko że była w kształcie kwadratu i podawali jej przekątną. I jak obliczyłem pole tej drugiej od końca -okrągłej, to mi wyszło że był jakiś centymetr albo 2 kwadratowe różnicy xD Taki biznes robili ale ludzi i tak to kupowali bo nie umieli policzyć.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@lnwsk: Pamiętam jak kiedyś na fejsbuku ktoś wrzucił na grupie "spotted" post, w którym opisał, że dwie pizze, które zamówił miały 3cm mniejszą średnicę niż powinny. Został zmieszany z błotem przez komentujących (pisali m.in., że jest idiotą, bo się niepotrzebnie czepia) ¯\_(ツ)_/¯
Wedlug mnie gosciu nie wzial ppd uwage sily wiatru w kuchni podczas ugniatania ciasta i % wilgotnosci rąk przy kreceniu na blacie. Wiatr z predkoscia powyzej 7,5 km/h powoduje straty w wysokosci 17,3 g mąki co obliczamy ze wzoru V czyli predkosc = m jako masa mąki : a czyli przyspieszenie. To wszystko oczywiscie w nawiasie pomnozone przez t czyli czas. Dodatkowym aspektem jest wspomniana wczesniej aczkolwiek czesto pomijana wilgotnosc rąk podawana