Wpis z mikrobloga

Czy posiadając ConnectBox od UPC oraz ustawione IPv6 jako domyślny protokół mogę jakoś dostać się do swojego prywatnego routera, a później z niego zrobić przekierowanie portów? Pomysły się skończyły, czytałem że można zmienić w UPC domyślny protokół IPv6 na IPv4 - więc nie wiem czy nie pójść tą ścieżką i wtedy wykonać wspomniane przekierowanie portów.

#internet #router #siecikomputerowe #sieci #komputery #informatyka
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marylin17: Na infolini w upc poproś o zmiane na IPv4 a w panelu connectbox ustaw sobie tryb pracy jako bridge. Wtedy wszystkie przekierowania portów robisz na swoim routerze
  • Odpowiedz
@marylin17: ipv6 oznacza że każde urządzenie w twojej sieci domowej ma publiczny ip, żadne przekierowanie nie jest potrzebne. Zwyczajnie dzwonidsz na swojego pc czy tam inne rpi gdzie stoi serwer. Minusem jest to że wracamy do czasów gdzie każde z tych urządzeń musi mieć działający firewall bo już nie stoją za NATem.

Pytanie za milion punktów jest takie czy rzeczywiście to ipv6 działa czy tylko w routerze jest opcja. U
  • Odpowiedz
@keton22: no ciekawe to w sumie jest. Próbowałem sprawdzić jakie mam IPv6 na ipleak, to z IPv6 dostałem informację, że nie jest osiągalne. Więc podejrzewam, że może być tak jak Ty mówisz - nie jestem w stanie sprawdzić swojego IPv6.
  • Odpowiedz
@keton22:

Hmm. We’re having trouble finding that site.

Używam Linuxa, nie odpaliło się. Pewnie zadzwonię w wolnej chwili do UPC. Szkoda tylko, że umowa nie jest na mnie i wynajmuję to mieszkanie - to może jedynie stanowić jakieś potencjalne problemy.
  • Odpowiedz
Używam Linuxa, nie odpaliło się

@marylin17: no to na 99,9 odpowiedź jest na nie. Na Linuxie teredo a właściwie miredo musisz dodatkowo zainstalować. W sumie jeżeli sieć z której chcesz się wdzwaniać obsługuje ipv6 to może być to jakieś rozwiązanie w parze z dynamic dns. To jest tunel ipv6 w ipv4, adres nie jest gwarantowany stały stąd lepiej mieć dns.
  • Odpowiedz
@keton22: tak jak wspominałem, teraz na laptopie też sprawdziłem (aktualnie używam PC), to też pokazuje się IPv6, więc wygląda że router od UPC obsługuje tą technologię.
  • Odpowiedz
@marylin17: to postaw coś na próbę i testuj. Wszystko o co możesz musieć zadbać to black hole na routerze. W funboxie od orange musisz wskazać hosta jako 'server' i wtedy cały jest wystawiony na świat. Bez tego router odrzuca pakiety skierowane do komputerów w sieci wewnętrznej. Nie jest to standardowe zachowanie i trochę mi się zeszło żeby dojść co się dzieje.
  • Odpowiedz
@keton22: czyli z tego co napisałeś, teoretycznie przy IPv6 trzeba bardziej uważać co się klika w takim telefonie, niż w przypadku IPv4, bo przy IPv6 teoretycznie przy IPv4 wszystkie pakiety już wychodzą na świat, a w przypadku IPv4 do pokonania jest jeszcze router i jego serwer DHCP. Dobrze rozumiem?
  • Odpowiedz
@marylin17: nie do końca, wyjście na świat jest zawsze bezproblemowe. Wejście w ipv4 zwykle nie bo jest nat a w ipv6 każde ziarnko piasku na Ziemi mogłoby mieć publiczne ip i by jeszcze zostało.
  • Odpowiedz
ipv6.google.com

@keton22: Miales do czynienia z Ipv6? Przeciez sa rozne sytuacje, cos w stylu nat z ipv6 na ipv4 czy typowy nat, nie kazdy adres ipv6 musi byc publiczny ba nawet gdyby adresacja byla zastosowana powinno domyslnie sie blokowac polaczenia przychodzace z zewnatrz.
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: no właśnie miałem i da się zrobić nat ipv6 ale się nie powinno. To co widzę że ISP robią to jest black holing na poziomie routera ale jak masz pakiet biznesowy to już musisz sobie sam to ustawić jak chcesz. Domyślnie bez udziwnień ipv6 wystawia każdy ip na świat. Jeżeli uważasz że plotę to mnie uświadom bo jestem praktykiem samoukiem jeżeli chodzi o sieci i może w teorii powinno
  • Odpowiedz
@keton22: Domyslnie to tez kiedys nie miales nata tylko wszystkie adresy byly publiczny w ipv4, sprawdz sobie jak wyglada ipv6 na komorkach i czy pomimo tego, ze komorka/karta sim ma adres ipv6 czy jednak wychodzisz ipv4. ipv6 od operatora to nie to samo co posiadanie ipv6 w sieci.
  • Odpowiedz