Wpis z mikrobloga

ludzie #!$%@?ą ja kredyciarzy, jakoby to oni #!$%@? system finansowy i to przez nich cierpią oszczędzający. zapominają przy tym, że kredyciarze i oszczędzający to te same osoby, tylko w różnych punktach czasowych.
dziś jestem kredyciarzem, rok temu byłem ciułaczem, odkładałem lwią cześć pensji, miałem odłożone prawie 200k pln i dosyć #!$%@?ą perspektywę, bo zanim odłożyłbym 600k na wymarzone mieszkanie, moje wymarzone mieszkanie kosztowałoby 900k. a zanim odłożyłbym 900k, kosztowałoby 1.2m. 3 lata temu zarzekałem sie, ze wole całe życie mieszkać z mamom, niż wziąć kredyt, ale w takiej sytuacji jedynym logicznym wyjściem jest załadowanie się w kredyt i jego nadpłacanie. odsetki kredytu to #!$%@? przy tym jak rosły ceny. poza tym nawet teraz, po podwyżkach stupek i zmianie oprocentowania na stałe (jestem w trakcie), ratę bede płacił wysokości ok 60% ceny wynajmu identycznego lokalu. powiedzcie mi jak bardzo wam #!$%@?łem oszczędności, że przy inflacji 5%+ chciałem zainwestować we własne cztery sciany. to nie kredyciarze #!$%@? system, bo to są prości ludzie, którzy w zastanych warunkach ekonomicznych podjęli bardzo racjonalne decyzje. #!$%@? możecie na banki centralne całego świata, że obniżając stopy do zera stworzyły warunki do zaistnienia całego tego absurdu, gdzie oszczędzający są najbadziej #!$%@?, gdzie trzeba kombinować jak kon pod gure, zeby zachować wartosc ciężko zarobionego pieniądza. kiedy poczułem, że należę do najbardziej #!$%@? grupy społecznej, postanowiłem ewoluować w kredyciarza, zaraz będę miał stałe stupki i #!$%@?. jak stopy pójdą na 20% bez perspektywy obniżek to będę podcieral się szkłem i jadł mortadele, ale spłacę ten kredyt w kilka lat i wyjebongo hej #inflacja #bekazkredyciarzy
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ratę bede płacił wysokości ok 60% ceny wynajmu identycznego lokalu.

@powodzenia:
Ehh... kolejna osoba, która nie wlicza do raty kredytu czynszu i rachunków, a przy porównaniu z najmem łączy wszystkie koszty: rachunki, czynsz i odstępne.

#!$%@? możecie na banki centralne całego świata, że obniżając stopy do zera stworzyły warunki do zaistnienia całego tego absurdu, gdzie oszczędzający są najbadziej #!$%@?, gdzie trzeba kombinować jak kon
  • Odpowiedz
@powodzenia: Gadasz głupoty.

zapominają przy tym, że kredyciarze i oszczędzający to te same osoby

To nie jest stwierdzenie absolutne, więc twoje rozważania można wywalić do śmieci.

• Odpowiedz
@powodzenia Wykopki jebia kredyciarzy, bo wyszło że to oni mają rację a nie wykopki. prawie 2 lata temu bańka na nieruchomościach miała pęknąć i mieszkania miały być za pół darmo. Okazało, że ceny jeszcze bardziej wystrzeliły w górę więc zamiast przyznać się do błędu, że #!$%@? swoje analizy, to zwalają na ludzi, że wbrew opiniom, kupowali mieszkania. Przecież powinni czekać aż potanieją i przez tych co kupowali, teraz wykopków nie stać
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@powodzenia: trochę tak a trochę nie, ceny by tak nie rosły gdyby nie były pompowane kredytami. Oczywiście nie ma zbytnio sensu wymagać od ludzi żeby tych kredytów nie brali bo wtedy biorący kredyty zyskaliby jeszcze większą przewagę (coś w rodzaju tragedii wspólnego pastwiska), odpowiedzialność za całą sytuację leży na ustalających wysokość stóp procentowych.
  • Odpowiedz
@plusujemny: ludzie podejmują racjonalne decyzje w warunkach ekonomicznych jakie tworzy im rząd. to te #!$%@? do szczania na gorze przesuwają suwaczki, a ludzie zgodnie z tym biorą kredyty lub ich nie biorą, maja niskie raty lub tracą płynność finansową. wina leży po stronie tych, którzy przez tak długo utrzymywali suwaczki w miejscu, które pozwoliły na zaistnienie tej całej patologii
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@powodzenia: chociaż odradzałem stałe oprocentowanie ale w tym momencie sam się zastanawiam xD niby do końca przyszłego roku inflacja ma wyhamować i wtedy pewnie stopy przestaną rosnąć, ale #!$%@? wie tak naprawdę xD jak nie ma opłat za wcześniejszą spłatę to można przenieść do innego banku na zmiennej stopie jakby spadły, sprawdzałeś czy tak się da?
  • Odpowiedz
@plusujemny: da się przenieść do innego banku. ja już z politowaniem patrzę na te prognozy że ma wyhamować przed jakaś data. nigdy nie mialo dobić do 8%, a widzimy co się dzieje
  • Odpowiedz