Wpis z mikrobloga

Dwa lata temu, bez większego rozpisywania się, podsumowałem drugi sezon #succession ostatnim kadrem finałowego odcinka, bo był bardzo wymowny i nie trzeba było dodawać nic więcej. Teraz mogę zrobić to samo z finałem trzeciego sezonu. Zdania o serialu też nie zmieniłem - wciąż, we are the champions.

Chociaż może rzucę parę słów. Podoba mi się odwaga twórców. Zauważcie, że trzeci sezon właściwie nie miał fabuły, a przynajmniej nie była ona rozwijana tak jak w innych produkcjach. To był raczej zbiór rozdziałów, a i w samych rozdziałach nacisk był położony na psychikę bohaterów i interakcje między nimi, nie na historię jako taką.

Pozytywnie oceniam też zakończenie, o ile faktycznie pójdą za ciosem. Wiele seriali traci na jakości, bo mają naturalny punkt końcowy, ale ze względu na sukces przedłuża się je i mieli tę samą historię, wymyśla jakieś głupoty albo zwalnia tempo. Succession ma okazję tego uniknąć wypływając - jak się obecnie wydaje - z bezpiecznych wód oryginalnego zamysłu. Wnioskując po dotychczasowym poziomie scenarzystów, to nie jest strzał w ciemno i "później się pomyśli, co z tym zrobić", tylko świadoma decyzja. Tak że ja jestem spokojny i z niecierpliwością czekam na czwarty sezon, oby nie znowu dwa lata.

#sukcesja #seriale
Pobierz
źródło: comment_1639413653VTqaZj42ip1GR5G25YudqD.jpg
  • 6
@Tylko_na_chwilke: akcja akcją, ja miałem problem raczej z tym że niewiele nowego się dowiadywałem o bohaterach. ale ogólnie doceniamvpomysł na sezon, dzieci po kolei upadają w oczach Logana, Shiv pisząc list, Connor upierając się przy prezydenturze, Kendall nie wytrzymuje presji, a Roman, no Roman, cóż, kto widział ten wie.
@IrracjonalnaProweniencja:
Ale miałem minndfucka wczoraj, bo oglądałem właśnie wczoraj koło północy i usnęło mi się gdzieś w połowie i obudziłem się jak dopiero jak przyjechali i Logan ich wyruchał i trochę tak nie zrozumiałem do końca.
A dzisiaj obejrzałem od wtedy kiedy mi się usnęło i ta rozmowa Toma z Gregiem to byłem przekonany, że on będzie pomagał żonie i bratom a tu dopiero ogarnąłem co tu się odjaniepawliło jak Logan
Pobierz
źródło: comment_1639486602KtvsblnMr5lJnwVLVq99k2.jpg