Wpis z mikrobloga

#kohana #programowanie #programujzwykopem #php #kiciochpyta

Jest może na wykopie jakiś czarodziej/spec/guru od Kohany, (v.3.2) od 2 h próbuję uruchomić "custom errors handling", wg. tutoriali w dokumentacji nie idzie tego zrobić, wg. internetowych też nie bardzo, najlepszym rozwiązaniem byłby jakiś działający przykład, których akurat Kohanie brakuje.

Konkretniej "odwołuje się do strony błędu wykorzystująć":

throw new HttpException404();
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@normanos: Dzięki, ale raczej oczekiwałem porady w stylu co robię źle [może ktoś ma w 100% sprawdzony tutorial/poradnik] prawdopodobnie kwestia nazwy,wielkości liter ew. ścieżki do kontrolera, jednak stosując różne wersje z sieci, nie uzyskałem oczekiwanego efektu -> dalej wykorzystywane były domyślne strony błędów...
  • Odpowiedz
@Xianxi: Do poprawnego, generalnie jechałem słowo w słowo wg. formularza, www.blog.kohany.com/kohana/2011/08/22/wlasne-strony-bledow-ko3-2.htmlwy to rozwiązanie zadziałało, prawdopodobnie częściowy wpływ miały na to moje kombinacje, ale najważniejsze że wreszcie działa.

Poza tym to rozwiązanie nadpisuje klasę odpowiedzialną za "exceptions", to proponowane w dokumentacji, polegało na podmiance klasy odpowiedzialnej za sam błąd 404.
  • Odpowiedz
@Cilthal: Pewnie masz coś nie tak ze ścieżkami. Ja mam Kohanę 3.1, ale z dokumentacji wynika, że custom error pages są takie same jak w 3.2. U mnie to wygląda tak:

application/classes/Kohana/Exception.php

Kod:
  • Odpowiedz
@Xianxi: Dlatego staram się jej unikać, dzięki za kod, generalnie zaprezentowałeś rozwiązanie podobne do podanego przeze mnie, ja próbowałem to zrobić w nieco inny sposób, teoretycznie powinno działać mianowicie kontroler w /application/classes/HTTP/Exception/404.php, ba to rozwiązanie bazuje nawet na wbudowanych mechanizmach stąd http z dużej itp.,jednak nie udało mi się tego osiągnąć.
  • Odpowiedz
@Cilthal: no niestety więcej nie pomogę bo ja już Kohanę pochowałem (R.I.P.) a w projektach, które jeszcze muszę utrzymywać jest to wersja 2.4.x (nieco zmieszana momentami z wersją 3.x).
  • Odpowiedz
@normanos: Dzięki, i tak jestem wdzięczny, generalnie ja, także w nowych projektach kohany nie używam, chyba że nie mam innego wyboru.

Generalnie twoje rozwiązanie byłoby ok gdyby nie brak nagłówka 404, pokombinuje, generalnie muszę mieć możliwość ładowania widoków w sposób taki jak w twoim skrypcie, bo moja 404, jest niestety tłumaczona na różne języki...
  • Odpowiedz