Wpis z mikrobloga

Dlaczego akumulatorków Li ion nie można ładować w ładowarce do Ni Mh? Mam latarkę na NI Mh z ładowarką.
Chcąc wsadzić li ion muszę to zrobić za pośrednictwem modułu ładowania? A jak po prostu wsadziłbym Li ion - wybuchłoby, czy co?

Jeśli ogniwo 18650 ma pojemnosc 6800 mAh to wystarczy ładowarka o mocy 68 mA? Jaka ile maksymalnie voltów może mieć?

#elektronika
  • 7
Dlaczego akumulatorków Li ion nie można ładować w ładowarce do Ni Mh? Mam latarkę na NI Mh z ładowarką.

@7160:
no bo inne napięcie, chemia?

Chcąc wsadzić li ion muszę to zrobić za pośrednictwem modułu ładowania?

@7160:
tak

A jak po prostu wsadziłbym Li ion - wybuchłoby, czy co?

@7160:
jakie jest napięcie nominalne liiona a jakie nimh?

Jeśli ogniwo 18650 ma pojemnosc 6800 mAh to wystarczy ładowarka o
Ni-Mh 1.2V Li-Ion 4.2V

@dktr:
@Jarek_P:

@PanKracy582:

Wchodzą tam 4 ogniwa ni mh - czyli około 4,8V. Na jednym Li ion świeci równie jasno, więć napiecię by się zgadzało. Muszę tam dawać moduł?

chiński scam.

@dktr: Też tak podejrzewam. Zatem jaką moc musi mieć ładowarka?

@PanKracy582:
chemia?
Te do Ni Mh chyba nie mają ograniczników przeładowania i zbytniego wyczerpania. Czy im przeładowanie nie szkodzi?
@7160: Świeci równie jasno bo jest tam źródło prądowe. Masz zastosować ładowarkę do li-ion, nawet te tanie chińskie moduły z TP4056 będą ok.
Na jednym Li ion świeci równie jasno, więć napiecię by się zgadzało.

@7160:
no jednak nie

Muszę tam dawać moduł?

@7160:
tak

chemia?

@7160:
tak, napisałem chemia
różnie się zachowują podczas ładowania, różnie pobieraja prąd i się grzeją- od tego zależy 'algorytm' ładowania NiMh

Te do Ni Mh chyba nie mają ograniczników przeładowania i zbytniego wyczerpania. Czy im przeładowanie nie szkodzi?

@7160:
mają, oj tak
przeładowanie szkodzi każdemu