Wpis z mikrobloga

Mirki,

Tak się zastanawiałem ostatnio nad zarobkami, życiem w Polsce.
Ile Waszym zdaniem powinno się zarabiać miesięcznie we dwójkę, aby pomyśleć o mieszkaniu, samochodzie za 50k i dzieciaku?

Więc pytanie do Was - przy jakim poziomie wynagrodzenia zdecydowalibyście się na powyższy zestaw?

Rozkminialiśmy ostatnio z różowym i tak w sumie nie znaleźliśmy konsensusu. Jak na PL nie zarabiam źle, choć nieregularnie z uwagi na branżę i nie mam odpowiedzi. Wiadomo, są ludzie którzy żyją ponad stan, fura musi być a na obiad najtańsza szynka, ale zastanawiam się jak podchodzą do tego osoby zdroworozsądkowe.

#rozkmina #kiciochpyta #polska
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@onionhero: Wiem wiem. Zawsze mało, ale ludzie żyją za 3k. Odkładamy jeszcze z 2k miesięcznie. A tez jest jeszcze z czego ciąć. Niestety nic nie dostaliśmy od rodziców, przyjechaliśmy z dużej wioski. Od zera zaczynaliśmy więc i tak nie narzekamy.
  • Odpowiedz
Ale 8k netto na czteroosobową rodzinę to tak na styk ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Chyba że my nie potrafimy zarządzać wydatkami.

@i-marszi: Nie, to normalny poziom wydatków.
Ja jakiś czas temu liczyłem że mam 5000 wydatków stałych.
kredyt, czynsz(fakt że mieszkanie duże), ubezpieczenia na zycie x2(ok, to
  • Odpowiedz
@onionhero: to zależy jakie miasto - koszty mieszkania są najważniejsze. Gdyby to było jakieś miasto powiatowe, mieszkanie z małym kredytem bądź bez kredytu to myślę spokojnie 6-8k na dwie osoby. Miasto wojewódzkie - powyżej 10k (opcjonalnie 12-14). Kwoty netto.
  • Odpowiedz