Wpis z mikrobloga

Mirki z #android podpowiedzcie, czy jest do ogarnięcia taki temat: mam smartfon z androidem (Samsung S21), mam też w samochodzie zestaw głośnomówiący (fabryczny Renault R-Link). Telefon się paruje bez problemu i jest tak:
- połączenia telefoniczne: wszystko jest perfekt, dzwoni "samochód" można odebrać z kierownicy, rozmawia się przez samochodowy system audio.
- połączenia z aplikacji MS Teams - gdy rozmowę odbiorę (albo dołączę do spotkania) na telefonie, audio idzie przez zestaw, dźwięk dzwonka również idzie przez zestaw. Niestety do odebrania połączenia muszę użyć telefonu, przycisk na kierownicy, którego używam do odebrania połączenia telefonicznego, tu powoduje jedynie wyciszenie dźwięku dzwonka.
- połączenie z aplikacji wideodomofonu (HikConnect) - zero współpracy, ani dzwonek, ani dźwięk, wszystko wyłącznie na telefonie.

I teraz pytanie: czy jest to wyłącznie kwestia kompatybilności danej aplikacji z zewnętrznym systemem połączonym przez bluetooth, czy też da się to gdzieś skonfigurować? W końcu taki zestaw głośnomówiący, z punktu widzenia smartfona powinien być jedynie podmienionym standardowym wejściem i wyjściem audio, czemu więc tak to nie działa?
  • 1
@Jarek_P: Bo klawisz w samochodzie odpowiada klawiszowi rozmów zestawu słuchawkowego. To jest określone w profilu Bluetooth (HFP).

Aplikacje mogą nie być pod to zaprogramowane i nie zawsze oczywistym jest która aplikacja "nasł#!$%@?" klawisza.
Nie wszystkie muszą równocześnie nasłuchiwać, bo doszłoby do "kolizji".
Inna sprawa że częściej są funkcje dla klawisza rozłączania (np. w odtwarzaczach muzyki).

Nie wiem czy np. [tasker](https://play.google.com/store/apps/details?id=net.dinglisch.android.taskerm&hl=en_US≷=US) mógłby tu coś rozwiązać