Wpis z mikrobloga

Jaki jest sekret smacznego, aromatycznego warzywnego bulionu który jest baza do całej reszty? Może ktoś doświadczony, kto nie ma wiedzy tylko z internetu zdradzi cześć tajemnicy? Czy chodzi o świeże (nie z mrożonki) warzywa, czy o długie gotowanie na małym ogniu albo przesmażenie tych warzyw na klarowanym maśle z bułka tarta i dodawanie stopniowe wody i robienie z tego bulionu? Dejcie mnie znać. Thanks for mointain.

#gotowanie #jedzzwykopem #gotujzwykopem
  • 16
Jaki jest sekret smacznego, aromatycznego warzywnego bulionu który jest baza do całej reszty?

@John_Clin: Trzeba włożyć weń penis w trakcie gotowania.
To taki sekret mnicha ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@John_Clin: Dużo świeżych warzyw: marchewka, pietruszka, seler, seler naciowy, cebula, czosnek też może być, por, można też dać kapustę. Moimi dodatkami magicznymi są łodygi kopru, pietruszki i lubczyku oraz suszone grzyby. Do tego liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, czasami jałowiec. Jak chcesz podkręcić dodatkowo smak to wsyp do tego suszonych warzyw na rosół. Z marchewką trzeba uważać bo jest słodka, ja lubię dużo selera naciowego.
@szzzzzz: Średnio mnie pasuje sos sojowy do turbopolskiego wywaru z warzyw bo idąc w te stronę można dodać kimchi, wasabi, pastę miso i tez będzie sekret warzywnego bulionu ale mnie bardziej chodzi o babciny biedacki przepis.
@John_Clin: Gotujesz pod przykryciem dopóki nie będą miękkie. Takich warzyw nie wyrzucaj tylko posól, polej oliwą i do piekarnika albo zmiksuj na papkę, odsącz wodę, dodaj bułke tartą, jajo i usmaż sobie placki.
@arinkao: Dzieki. Nie chce nadużywać Twojej gościnności ale może powiesz jak powinno być z ryżem w pomidorówce? Wrzucamy surowy by górował się w zupie i ziarenka nabierały smaku czy gotujemy osobno w miarę mocno posolony by później wrzucony do zupy zbił slonoscia słodycz marchewki? Jesli masz jakieś doświadczenia w tym temacie daj znać.
@John_Clin: Osobno gotujesz ryż, w normalnej ilości soli. Pomidorowa to słodka zupa jesli jest ze słodkich pomidorów, jeśli dodasz marchewki to tym bardziej. Nie ma w tym nic złego. Jak lubisz "babcine" tradycyjne smaki to zabielasz śmietaną lub mlekiem. Ja lubię bardziej po włosku, z czosnkiem, ziołami typu bazylia, rozmaryn i oregano. Pomidorową z kluskami lanymi też ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@arinkao: No babcine smaki w dużym cudzysłowie bo moja babcia miała jakas słabość do smalcu i gdzie się dalo waliła niesamowite ilości bo to zdrowo itp. Ja natomiast wychowałem się przez ulice z domem dziecka i tam często jadłem to stołówkowe żarcie i do dzisiaj to dla mnie smak dzieciństwa. Półsłodka herbata z aluminiowego gara nalewana chochla od zupy wciąż jest dla mnie smakiem dzieciństwa. Trzym się, Dzieki za garsc rad!
@John_Clin: Ja w dzieciństwie jadłam w żłobku bo tam pracowała mama ale lubiłam tylko kluski leniwe, w domu moim ulubionym daniem były ziemniaki ze śmietaną, rodzice włosy rwali z głowy jak widzieli mnie i te tony śmietany które żądałam ;)
@arinkao: No kiedyś tak się jadło ale tez nie mam żalu do pan kucharek ze robiły takie tłuste potężne porcje bo wiadomka ze oprócz dzieci z domu dziecka żywiły pół miasteczka i mężów pan wychowawczyń i kierowców i dziecioki z okolic a poza tym kto 30 lat temu myślał o zbilansowanej diecie. Chyba tylko etatowa dietetyczka która układała te jadłospisy ale później do innego przywieźli i trzeba było co innego ugotować.
@John_Clin: Na pewno żłobek a ten dom dziecka to inne bajki. My mieliśmy dietetyczkę układającą jadłospis na kazdy dzień ale jedzenie dupy nie urywało. Jak to dziecko kochałam truskawki z cukrem i kluchy ;)

@szzzzzz: To spoko rzeczy ale to nie są tradycyjne smaki w polskiej kuchni, ja lubię ale jeśli chcesz ugotować zupę z dzieciństwa to nie pasuje.