Wpis z mikrobloga

Ludzie oddawali życie za niego w pierwszych wiekach. Gdyby był zwykłym kaznodzieja to każdy by miał w to w------e.

@kocurowy: przecież nawet współcześnie ludzie popełniają zbiorowe samobójstwa na wezwanie guru. W czasach rozwiniętej komunikacji i powszechnej dostępności do wiedzy.
  • Odpowiedz
@G4SHI: tak, znane postacie historyczne autorzy wykorzystywali jako tło dla swoich opowieści. Ale Główne postaci - brak źródeł o nich. To jak by twierdzić, Szeregowiec Ryan był postacią historyczną, bo w filmie był też Adolf Hitler.
  • Odpowiedz
@krzysiek_crass no i takie wtracenia to właśnie gimboateizm. To byli mega kumaci i chciwi ludzie. Świetni stratedzy wykorzystujący każda słabość ówczesnych religi i naiwność ludzką. Gdyby bylo jak mówisz to nie byloby takiego problemu bo tylko chetni słuchali by past a nie bylyby one wmuszane ogniem i śmiercią.
  • Odpowiedz
@Azaajaszz chrześcijanie nie popełniali samobója tylko ginęli bo nie chcieli się wyrzec wiary w Jezusa. Znajdź mi jakiś przykład, gdzie kraj zaczyna się palić wskutek rewolty jakiejś sekty, albo co lepsze - oficjalna religia zostaje zniesiona na rzecz tej sekty właśnie.
  • Odpowiedz
chrześcijanie nie popełniali samobója tylko ginęli bo nie chcieli się wyrzec wiary w Jezusa

@kocurowy: czyli umierali za wiarę/dla wiary. Tak samo jak ci od Jonesa. Przełożyli wiarę w kaznodzieję ponad własne (i nie tylko!) życie.
  • Odpowiedz
Znajdź mi jakiś przykład, gdzie kraj zaczyna się palić wskutek rewolty jakiejś sekty

@kocurowy: wojny husyckie, wojna trzydziestoletnia. Spoza Europy ciężko mi się wypowiedzieć, nie jestem zaznajomiony. Ale jestem pewny, że jakbym pogrzebał to bym się dokopał do wielu przykładów konwersji religijnych
  • Odpowiedz
@Azaajaszz tłumacz to sobie jak chcesz. Dla mnie chrześcijaństwo musiało wyrosnąć na mocnych fundamentach, bo inaczej by nie przetrwało jak masa różnych wierzeń i sekt.

Jak bylo na serio kazdy się dowie (lub nie) po śmierci.
  • Odpowiedz
Dla mnie chrześcijaństwo musiało wyrosnąć na mocnych fundamentach

@kocurowy: bardziej bym porównał do wirusa, który zżerał tkankę Cesarstwa Rzymskiego po czym przerzucił się na inne organizmy państwowe ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Azaajaszz wojny które wspominasz to jednak nadal wojny rozlamowe związane z chrześcijaństwem. To o co pytałem, to mam tu na myśli akurat fenomen odrzucenia religii antycznej, kilkunastowiecznej, na rzecz chrześcijaństwa.
  • Odpowiedz
kilkunastowiecznej, na rzecz chrześcijaństwa.

@kocurowy: to teraz w praktycznie całej Europie masz odrzucenie kilkunastowiecznej tradycji chrześcijaństwa na rzecz ateizmu i realizmu.
  • Odpowiedz
@Azaajaszz odrzucanie chrześcijanstwa dziś wiąże się z dostępem do informacji oraz tym, co się o--------a za kulisami. Ludzie to widzą i odchodzą od tego, nie mniej nie przechodzą na inna wiarę tylko odcinają się od tematu.
  • Odpowiedz