Wpis z mikrobloga

#linux #archlinux

Mireczki, pytanie do posiadanie radeonów i pingiwna. Używacie otwartych czy zamkniętych sterowników ?

Na debianie mam zamkmnięte i ~300fps w hl2, ~70 fps w left4dead2, cs 1.6 czy open arena zawsze tak samo. Mam kernel 3.11.6 DPM działa nie najgorzej, temperatura 50-60 stopni niezależnie od tego co robię natomiast przy catalyst było to 30-40 stopni. Przy left 4 dead 2 temperatura skoczyła do 77. Wszystko na wysokich/bardzo wysokich detalach. Pytanie brzmi czy zostać na otwartych czy może jednak przekonać się znowu do catalysta który ostatnio nie chciał się zainstalować i posypał mi archlinuxa?

Jeżeli miałbym wracać do catalysta to potrzebuję pro-tipów żeby znowu mi się system nie posypał.
  • 30
@bodzio_pl: ja na archu używam catalysta tylko z jednego względu: na otwartych crusader kings II dostawało zielone morze, co było dość irytujące. Gdyby nie to, na pewno siedział bym na otwartych, co rozwiązuje cholernie dużo problemów, między innymi z wieloma ekranami.
@Failar: Otwarte lepiej działają z kilkoma ekranami? Ja miałem problemy z tty, musiałem przez to sofrmatować distro bo zrobiło mi pikselozę zamiast x'ów, chroot pogorszył sprawę.

Gothic 3 i te wyżej wymienione zadziałały, specjalnie instaowałem steam żeby to sprawdzić.

Zastanawiam się, może jednak lepiej poczekać gdyby wydajność DPM i karty z kernelem 3.12 i 3.13 się poprawiła.
@bodzio_pl: 3.12 powinien wyjść jakoś w tym tygodniu albo za tydzień, jeśli chcesz, to możesz go sobie skompilować i sprawdzić teraz. Nie wiem jak będzie z wydajnością na tych nowszych kernelach, nie próbowałem ich jeszcze, ale na phoronixach chyba coś tam chwalili.
@bodzio_pl: jeśli będziesz chciał mieć ten nowy na archu szybciej, to masz dwa wyjścia: albo skompilować kernel, co możesz zrobić już teraz, bądź dodać repozytorium [testing] po wyjściu wersji finalnej. Do stabilnych repozytoriów kernel nie zostanie od razu dodany, bo musi najpier zostać poddany testom.