Wpis z mikrobloga

Za grube szkło, które nie jest w stanie się równomiernie nagrzać w krótkim czasie. Wewnętrzna warstwa szybko się rozszerza, a zewnętrzna nie. Trochę naprężeń i pyk.

Miałem to samo z kuflem z Biedronki. Mój rozpadł się na dwie identyczne połówki wzdłuż środkowego szwu. Sam nie rozumiem skąd szkło ma taki szew. Chyba z formy do odlewania kufla? ( ͡º ͜ʖ͡º)
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@Moseva: unikaj korzystania ze szkła przy gorących napojach :) struktura szkla (czyli budowa na poziomie atomów) całkowicie się różni od wyrobów ceramicznych, zgodnie z tym co napisal @Wygryw_pospolity - im grubsze szkło, tym wieksza szansa ze po wlaniu do niego czegos goracego stworzysz granat odlamkowy. Ceramika jest na tyle odporna na szok cieplny, ze dobry, kamionkowy kubek powinien zachować jako taką jednolitość nawet po wlaniu do niego ciekłego niskotopliwego metalu, powiedzmy