Wpis z mikrobloga

Przez ostatnie 200 lat naszemu narodowi jak żadnemu innemu znany był los uchodźców. W każdym pokoleniu tysiące powstańców, działaczy niepodległościowych oraz zwykłych ludzi opuszczało kraj szukając lepszego życia. Obecnie jesteśmy wolni, a pod naszą granicą stoi tysiące ludzi. Nie będę pisał co należy zrobić, jestem na to za krótki. Chciałem natomiast napisać że na wykopie szerzy się dezinformacja jakoby wszyscy byli tu tylko i wyłącznie z przyczyn ekonomicznych. Oczywiście zapewne dla części tych ludzi jest to główna motywacja, natomiast należy pamiętać że wielu z nich ucieka przed prześladowaniami na tle etnicznym, religijnym, narodowym oraz po prostu przed wojną. Zapewne wielu z tych ludzi walczyło w sprawie stworzenia kraju dla swojego narodu, nie różniąc się od polskich powstańców. Nie mówię że trzeba otworzyć granice, nie mówię że mamy przyjąć każdego jak leci, mówię jedynie że mamy doczynienia z LUDŹMI, nie zwierzętami. Należy im się szacunek, szczególnie że wielu z nich zostało cynicznie wykorzystanych przez reżim białoruski. #bialorus #kryzysmigracyjny #kryzys #polska
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@atm-Pa: W jakiej odległości od naszej granicy musi się znajdować człowiek, żebyśmy to my byli za niego odpowiedzialni (mimo, że nie ma przyznanego prawa pobytu na naszym terytorium) a nie państwa do którego przybył legalnie, z ważną wizą?
I czy to działa w obie strony -- jeśli ludzie w trudnej sytuacji na terenie Białorusi są naszą odpowiedzialnością, to czy ludzie w trudnej sytuacji na naszym terenie są odpowiedzialnością Białorusi?
  • Odpowiedz
@atm-Pa: No i spoko, tylko co ma wnieść ten wpis poza oczywistym virtue signalingiem? Jeżeli już odnosisz się do historii, to zauważ, że zazwyczaj u nas uciekały kobiety i dzieci, a mężczyźni walczyli - nawet będąc poza granicami kraju organizowali się i walczyli. Tu "uciekają" głównie mężczyźni w wieku poborowym. Na bliskim wschodzie gdy ISIS wjechało, to nawet wojsko oddawało miasta bez walki. Tym ludziom najwyraźniej nawet na swoim własnym
  • Odpowiedz
  • 3
@Zarrakash: W wielu wpisach Ci ludzie nazywani są zwierzętami, hordą itd. Chciałem napisać że na to nie zasługują. Kurdowie, których wielu jest na granicy również walczyło o swój kraj, nie udało się, zostali zdradzeni prze USA, teraz są prześladowani. Myśle że sytuacja porównywalna do wielkich emigracji po powstaniach.
  • Odpowiedz
@atm-Pa: Mi też jest szkoda tych ludzi. Co do porównania o polskich uchodźcach na przestrzeni 300 lat to wydaje mi się, że jest ono nietrafione. Tak, Polacy uciekali do innych krajów przed wojnami ale wydaje mi się, że to były o wiele bliższe kraje i działało to w myśl przepisów nawet współczesnych "do pierwszego najbliższego nieobjętego wojną kraju". Zaatakowały Prusy? No to bardziej na zachód jest Francja. Zaatakowała Rosja? No
  • Odpowiedz
  • 2
@Carlotte: Stojąc między kordonem polskim a białoruskim, w trudnych warunkach atmosferycznych, przez tych ludzi przemawia desperacja. Pojawiają się głosy że część chce wracać do swoich krajów, ale Białorusini nie pozwalają. Mówi się że wystarczy aby dobrzy ludzie nie robili nic aby zło zwyciężyło. Ciężko będzie nie czuć się w jakimkolwiek stopniu odpowiedzialnym, gdy oni będą umierać z zimna, siedząc 50 metrów od kordonu naszych służb. Będziemy mogli powiedzieć „to nie
  • Odpowiedz
@atm-Pa:
Nie, nie należy im się żaden szacunek. Są kompletnymi frajerami którzy dali się wydymać ziemniaczanemu baronowi, gorzej niż stara baba na garnki za 15 tysięcy, a wystarczyłby podstawowy research w necie na temat białoruskiego reżimu, a do tego narażają swoje rodziny i dzieci. Jeżeli są zdolni robić z własnej rodziny tarczę, to czego można się od nich spodziewać w stosunku do obcych.
  • Odpowiedz
@atm-Pa: problem w tym ze zaczniesz wpuszczac ludzi w ten sposob to nastepne grupy przyjda. Tez nie ciesze sie z cierpienia ludzi ale trzeba tez myslec w przyszlosc, jesli da sie znak ze tedy tez mozna do Niemiec to otworzy sie korytarz migracyjny z tej strony i bedzie jeszcze wiecej cierpienia. Nie chce zeby z Polski zrobil sie jakis szlak szmuglerski. Plus jesli kolejne grupy sie tu nie zjawia bo
  • Odpowiedz
  • 0
@wypok312: Cóż, myśle że łatwo Ci tak mówić z perspektywy osoby która nie spędziła całego życia w kraju ogarniętym wojną, nie mieszkała w miejscach rządzonych przez IS i osoby nie martwiącej się prześladowaniami ze względu na pochodzenie lub religię. Mam nadzieje że nigdy nie będziesz musiał mierzyć się z takimi problemami.
  • Odpowiedz
@atm-Pa:
A im łatwo zasłaniać się własnymi dziećmi, bo jak sami deklarują, chcą na socjal do Niemiec. To co piszesz to brednie, im nie chodzi o przetrwanie, tylko o łatwe życie na koszt Europejczyków.
  • Odpowiedz
  • 1
@Carlotte: Pełna zgoda, tez nie uważam że należy ich wpuszczać jak leci. Chciałem jedynie w tym wpisie poruszyć temat tego że Ci ludzie to największe ofiary tego co się dzieje i powinnismy im okazać minimum szacunku oraz współczucia.
  • Odpowiedz
@atm-Pa:
Gdybym spędził całe życie w kraju ogarniętym wojną, to byłbym wdzięczny za jakąkolwiek okazaną pomoc, a oni są roszczeniowi, agresywni i bezczelni. Do tego wyrachowani, każdy jeden z nich na wizie turystycznej. Działali z premedytacją.
"Poland is no life, only Germany"
  • Odpowiedz
Ciężko będzie nie czuć się w jakimkolwiek stopniu odpowiedzialnym, gdy oni będą umierać z zimna, siedząc 50 metrów od kordonu naszych służb. Będziemy mogli powiedzieć „to nie my ich tu sprowadziliśmy”, ale trudno będzie powiedzieć „nie mogliśmy zrobić nic aby uratować przynajmniej część z nich”. Nie wyobrażam sobie patrzeć na smierć stojąc i nic nie robiąc.

Skoro będą tak blisko, to będzie punkt styku - można będzie im podrzucić jakąś pomoc humanitarną,
  • Odpowiedz
@atm-Pa: Niestety kiepska sytuacja. Ale wlasnie dlatego trzeba byc stanowczym bo z jednej strony to ofiary ale z drugiej chetnie wystawiaja wlasne dzieci jako tarcze... Jesli zaczniemy sie nad nimi zbytnio rozczulac to podlapia ze to dziala i tymbardziej beda sie pakowac w niebezpieczne sytuacje. Trzymajmy kciuki za to ze wczorajszy dzien to byla kulminacja. Widze dzisiaj na relacjach na zywo ze otrzymuja opieke, jest mnostwo kamer, wiec Lukaszenka raczej
  • Odpowiedz