Wpis z mikrobloga

Hej Mirki, Ile programowania musi znac devops? Czy mowimy tu o rozumieniu kodu i mozliwosci tworzenia 'glue scripts' w pythonie i bashu czy jednak musi ogarniac OOP itp.
#devops
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ksos: nie musi znać żadnego języka nawet na poziomie juniorskim (może poza jakimiś językami do skryptów - bash, może python, ale na pewno nie OOP)
bardziej przydaje się znajomość konfiguracji róznych frameworków, jak wiesz gdzie zmienić driver do bazy danych, albo jak zmusić appke żeby zbindowała się na wszystkich interfejsach itd.
ogólnie devops to chyba najbardziej musi umieć sprawnie szukać w google ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@ksos: Zależy jak rozumiesz DevOps. Jeżeli jako administratora jenkinsa albo chmury to nie potrzeba programowania. Jeżeli rozumiesz jako Prawdziwy DevOps to umiejetność programowania co najmniej na poziomie mid jest wymagana.
  • Odpowiedz
@abc765: Nie wiem czy to będzie miarodajne, bo moja praca jako programista była raczej specyficzna, bo robiłem bardzo low level.
Jako programista pracowałem w dwóch projektach jeden to backend (frontu praktycznie nie było), a drugi to srogie low level C ze wstawkami assemblerowymi. Pracowałem kilka lat jako devops, ale też programowałem, czasami to było przez kilka miesięcy 80% devops, czasami przez 3 miesiące cały czas C. Potem to już cały czas devops.
  • Odpowiedz
@yggdrasil: Wow, dzięki za odpowiedz. Ja akurat dopiero zaczynam staż jako programista, ale rozmawiałem z kolega z liceum, który już wiele lat jest programistą i przebranżowił się niedawno na devopsa, bo dostał dużo większa pensje. I dlatego byłem ciekawy z czym to się wiąże i co ten devops robi, że aż taką większa pensje dostał. A jako programista miał ok. 15k, a teraz niby kwota do 30 się zbliżyła, chociaż
  • Odpowiedz
@bruuh @ksos nie do konca się zgodzę. Niestety kolejna rozmowa na DevOPSa gdzie są grube testy z dev. Wybierasz dowolny język, ale preferowany jest python. Nie wiem jak wyglada docelowa pozycja, ale jezeli na devops musisz optymalizowac kod do operowania na duzych macierzach, przetwarzac pliki aby potem zwrocic okreslony wynik i na starcie poswiecasz ponad 3h na kodowanie to chyba tam brakuje devow, a ops to dodatek. Moze cos sie
  • Odpowiedz
@bruuh: może chodzi o podejście do rozwiązywania problemów, sam nie wiem. Ale jeżeli dzień w dzień nie kodzisz to niektóre zagadnienia wymagają znacznie więcej czasu, a napisanie algorytmu w określonym czasie już jest niezłym wyzwaniem. Ciekawe na ile potem taka praca jest faktycznie interesująca, czy poziom wejścia jest zaporowy a potem klikasz nudną i powtarzalną robote.
  • Odpowiedz
@supertajnyuzytkownik: programować musisz na tyle co napisać jakiś prosty skrypcik w bashu czy w pythonie i tyle, np. ostatnio pisałem skrypt który odczytywał z api gitlaba skrukture projektów i tworzył na tej podstawie input w json do terraforma który zarządza vaultem i robił apply... czy tu wymagana jest jakaś specjalna wiedza z programowania? Nie sądzę. Raczej dla przeciętnego człowieka było trudniejsze to co potem z tym zrobiłem czyli wrzucenie tego
  • Odpowiedz
@bruuh: do tej pory tak do tego podchodziłem - był stary soft w javie trzeba było coś lekko zmodyfikować a nikogo nie było to człowiek usiadł i ogarnął. Trzeba coś zassać po REST API to python, obrobić i dalej puścić, aplikacja sie crashuje to gdb ogólnie znajmość systemów, syscalli, zarządzania pamięcią, cpu affinity, sieci, plus kombinacja bash, awk, sed, python no i teraz jeszcze ansible i wszystko mozna zrobic. Klikanie
  • Odpowiedz