Wpis z mikrobloga

Cześć, może ktoś mniej więcej jest zorientowany w podobnym temacie. Gdzie w zawodzie elektryka po niezbędnych stałych opłatach(mieszkanie, jedzenie poza ciepłym posiłkiem na mieście, ewentualny bilet, telefon, internet) będę mógł sobie pozwolić na najwięcej jeśli chodzi o:
- samochód i jego utrzymanie
- wycieczki / zwiedzanie
- jeden ciepły posiłek na mieście
- dobrej jakości odzież
- zdrowie / wygląd

- Zawód elektryk - kilka lat doświadczenia
- staram się o norweskie DSB
- odkładam na C+E
- jedynie angielski słabe B2, jestem otwarty na naukę niemieckiego, którym miałem styczność jedynie w szkole
- zamierzam wynajmować kawalerkę tj przynajmniej jeden pokój z aneksem kuchennym i łazienką
- jestem z Małopolski więc 6h do Austrii samochodem, który będzie można załadować po brzegi tym co jeszcze może tańsze w PL będzie wpływało na powyższe choć nie planuję przyjazdów częściej niż co 3 - 4 miesiące

I pytanie jak tam życie w Austrii obecnie. Ten kierunek ma 3 zasadnicze jak dla mnie zalety: blisko do domu - pakuję się w samochód w którym nawet mogę spać w razie w i jazda, blisko gór, blisko Chorwacji.

#austria #niemcy #szwecja #holandia #szwajcaria
#norwegia
  • 13
@s---k: C+E aby mieć alternatywę, teraz mówi się, że brakuje kierowców, choć wiem że też liczy się doświadczenie.

No a jakby odgrzebać podręczniki szkolne(sprzed 5 lat) do niemieckiego? Na budowę nie wystarczą jakieś podstawowe zwroty? Są tam może agencje które oferują pewne pokoje 1 osobowe?
@niedasieukryc: tak pierwsze z brzegu, zobacz sobie ogloszenia /stawki tu. Tu masz wyliczenie kosztów zycia. na willhaben.at znajdziesz wynajem nieruchomosci. Wazne: niemiecki ze szkoły - nic (niewiele) ci nie da. lokalsi w pracy mowią dialektami, szybko, niewyraźnie itd. jest to do opanowania, ale wymaga troche czasu. alternatywnie jest mnowstwo - zwlaszcza teraz - roboty w hotelach w Tyrolu, gdzie może wystarczyć ang, w gastronomi, ale pewnie dla "złotych rączek"
@Corq:

Local Purchasing Power in Zurich is 163.25% higher than in Krakow (Cracow)

Local Purchasing Power in Bern is 118.20% higher than in Krakow (Cracow)

Local Purchasing Power in Bergen is 81.71% higher than in Krakow (Cracow)

Local Purchasing Power in Oslo is 72.25% higher than in Krakow (Cracow)

Local Purchasing Power in Amsterdam is 86.12% higher than in Krakow (Cracow)

Local Purchasing Power in Rotterdam is 84.00% higher than in