Idea patriotyzmu jest dziwna. Nie wydaje wam się to? Wpaja nam się, że powinnismy kochać jakiś kraj tylko dlatego, że mieliśmy to szczęście lub nieszczęście, urodzić się w nim i/ lub wychować. Praktycznie bez jakiegokolwiek porównania, bez jakiejkolwiek wiedzy o świecie, od dziecka wierzysz, że kochasz to miejsce w którym przyszło Ci żyć. I można by tu wspomnieć, że przez wzgląd na pamięć o przodkach, dbałość o korzenie itp. Ale z historii powojennej migracji możemy się przekonać, że niewiele brakowało a wielu z nas czciłoby ukraińską ziemię jako swoją ojczyznę
@Paula_pi: Fajny dekonstruktywizm. Równie dobrze można powiedzieć że gdyby twój chłopak miał morde 2/10 i 165 cm wzrostu to byś go nie kochała. To ten sam tok rozumowania.
@chlopak_z_blokow: Chłopaka sobie można sobie samemu wybrać. Ładnego brzydkiego, głupiego czy mądrego. Można go kochać i przestać i pokochać nowego. A patriotyzm zakłada, że kochasz coś co ci przypadło w losowaniu.
@Paula_pi: jeżeli spojrzeć z perspektywy obserwatora absolutnego tj. np. przyjmując założenie, że kiedyś mogło być "nic" lub był "chaos", to twój stan położenia w czasoprzestrzeni i stan sensoryczny/mentalny faktycznie wynika z przypadku, jednak jeżeli spojrzeć z wewnątrz, to w dużej mierze twój stan/położenie zdeterminowali twoi przodkowie i ich otoczenie.
Teraz znowu ty masz moc sprawczą i swoje 5min, bo klepiesz na tej klawiaturze, aby stać
@Paula_pi ja podchodzę do kwestii patriotyzmu bardziej praktycznie. Mieszkam tu, tu mam rodzinę i zależy mi na dobrobycie tego miejsca i wszystkich ludzi w około. Wolę jak mnie otaczają ludzie którzy są zadowoleni z życia i którym się powodzi. Którzy mają czas na pasje i mogą się nimi dzielić. Chcę żeby moja okolica (bliższa i dalsza) była czysta, żeby miasta i wsie przez które przejeżdzam albo widzę na ekranie były zadbane
@Paula_pi dlatego to mężczyźni rządzili światem przez stulecia bo kobiety nie mogą pojac takich rzeczy, ludzie szli na wojne bronić swojego kraju i umierać za ojczyznę
@Paula_pi: Idea patriotyzmu nie polega na żadnym wpajaniu, rodzisz się w danym kraju i sam z siebie oceniasz, że jego wartości są warte tego żeby go kochać - ty tu opisujesz jakąś okupacyjną indoktrynację.
@Paula_pi tutaj też chodzi o budowanie jedności i poczucia przynależności do jakiejś grupy. W grupie łatwiej osiąga się różne cele. Bez poczucia przynależności ciężko coś budować.
@Bananada: To w sumie ciekawy punkt widzenia. Nie ograniczający do miejsca na mapie. Dokładnie tak jak to przesunięcie granic po wojnie (sorry ale fascynuje mnie ten temat). Zmienili miejsce zamieszkania ale nadal pozostali wierni swojej polskości czy tam niemieckości
@Paula_pi oo własnie to też mnie interesowało. Np. Jak to było z Polakami na Górnym Śląsku. No bo jednak Śląsk sporo czasu nie był polski, a gdy przyszło co do
@Paula_pi: to ma podłoże plemienne, tak samo jak kibicowanie jakiejś konkretnej drużynie piłkarskiej. Przynależność plemienna jest głęboko w nas zakorzeniona.
@Paula_pi: Patriotyzm i nacjonalizm wymyślono by królowie nie musieli za ciężki hajs wynajmować wojsk zaciężnych tylko żeby ogłupieni ludzie za darmo zabijali się ku uciesze tych królów. Nic więcej.
Wpaja nam się, że powinnismy kochać jakiś kraj tylko dlatego, że mieliśmy to szczęście lub nieszczęście, urodzić się w nim i/ lub wychować. Praktycznie bez jakiegokolwiek porównania, bez jakiejkolwiek wiedzy o świecie, od dziecka wierzysz, że kochasz to miejsce w którym przyszło Ci żyć.
I można by tu wspomnieć, że przez wzgląd na pamięć o przodkach, dbałość o korzenie itp. Ale z historii powojennej migracji możemy się przekonać, że niewiele brakowało a wielu z nas czciłoby ukraińską ziemię jako swoją ojczyznę
Komentarz usunięty przez autora
A patriotyzm zakłada, że kochasz coś co ci przypadło w losowaniu.
@Paula_pi: jeżeli spojrzeć z perspektywy obserwatora absolutnego tj. np. przyjmując założenie, że kiedyś mogło być "nic" lub był "chaos", to twój stan położenia w czasoprzestrzeni i stan sensoryczny/mentalny faktycznie wynika z przypadku, jednak jeżeli spojrzeć z wewnątrz, to w dużej mierze twój stan/położenie zdeterminowali twoi przodkowie i ich otoczenie.
Teraz znowu ty masz moc sprawczą i swoje 5min, bo klepiesz na tej klawiaturze, aby stać
Gdyby każdy tak podchodził… świat mógłby być piękny
@Paula_pi: oczywiście. Internacjonalizm, to jest to!
P.S. Idea rodziny też ci nie pasuje?
Komentarz usunięty przez autora
@Cernold: Jedyny argument jaki potrafisz wystosować to dotyczący mojej płci
@Paula_pi oo własnie to też mnie interesowało. Np. Jak to było z Polakami na Górnym Śląsku. No bo jednak Śląsk sporo czasu nie był polski, a gdy przyszło co do