Czy ktoś próbował przygotowywać tradycyjny piernik świąteczny, taki z leżakowaniem? Szukam protipów ( ͡º͜ʖ͡º). W tym roku będę po raz pierwszy szykować właśnie takie ciasto na święta.
Proszę o rady w temacie przechowywania, rodzaju miodu użytego do wypieku itp. Jeśli macie jakieś fotki to chętnie ( ͡º͜ʖ͡º).
@mala_rybka: u mnie od 3 pokoleń używa się tej przyprawy: Unamel Przyprawa do pierników 360 g Jest na niej przepis na ciasto piernik, ale jak wgnieciesz więcej mąki to partia pierników będzie :) Ja z dwóch takich przypraw robię, to schodzi mi do tego 1,5-2kg mąki (piekę ilości przemysłowe, bo chętnych do jedzenia mam sporo)
Do tego sama mielę w młynku paczkę goździków, ostatnio też dorzuciłam korę cynamonu (1 zwitek, ale było trochę za mało), anyż i pieprz
Proszę o rady w temacie przechowywania, rodzaju miodu użytego do wypieku itp. Jeśli macie jakieś fotki to chętnie ( ͡º ͜ʖ͡º).
#piernik #swieta #ciasto #pieczenie #gotujzwykopem #gotowanie #bozenarodzenie #diy
ja nie leżakuję ciasta, a wypieczone ciastka. Najpóźniej piekę w ostatni weekend listopada.
Dodaję też sporo przypraw od siebie, poza gotowym syropem do pierników. Świeżo mielę. Do ciasta też powidła śliwkowe
u mnie od 3 pokoleń używa się tej przyprawy: Unamel Przyprawa do pierników 360 g
Jest na niej przepis na ciasto piernik, ale jak wgnieciesz więcej mąki to partia pierników będzie :) Ja z dwóch takich przypraw robię, to schodzi mi do tego 1,5-2kg mąki (piekę ilości przemysłowe, bo chętnych do jedzenia mam sporo)
Do tego sama mielę w młynku paczkę goździków, ostatnio też dorzuciłam korę cynamonu (1 zwitek, ale było trochę za mało), anyż i pieprz
Komentarz usunięty przez autora
Ja nie próbowałem.