Wpis z mikrobloga

Czy WPF da się odpalać na innych platformach niż Windows , czyli Linux albo Mac, a jeżeli nie to czy w ogóle jest coś do tworzenia okienkowych aplikacji w C# co spełniałoby te kryteria?
#dotnet #netcore #programowanie
#csharp
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Po co komu to g...no na innych platformach...

@hawat: to g---o jest jednym z najwygodniejszych sposobów na pisanie natywnej apki dekstopowej ze świetną customizacją UI. Jeśli się nie zgadzasz to jakie alternatywy wg Ciebie się nadają?
  • Odpowiedz
@WypadlemZKajaka: A na jaką platformę? ;) Bo jak przenośnie to głupiego QT czy wx-windows nie przeskoczysz. Ale zacznijmy od tego że... Mam życie, ani myślę pisać czegokolwiek w c# czy okolicach winapi. Jeszcze nie zbzikowałem żeby nazywaćMetodyPełnymiZdaniami ;)
  • Odpowiedz
@Morritz: Avalonia, ale to jest w ciągłej alfie. Natomiast przyjemniej się w tym pisało niż w UWP ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Czesiowcy: to prawda, ale przeszedl na nia np JetBrains w swoich dotMemory itp, Unity uzywa jej do wewnetrznego toola do CI i jakies studio gamedevowe ma w tym edytor. Jest jeszcze Wasabi Wallet czy jakos tak, tez dosc znana appka w avalonii.

Co
  • Odpowiedz
Ale zacznijmy od tego że... Mam życie, ani myślę pisać czegokolwiek w c# czy okolicach winapi. Jeszcze nie zbzikowałem żeby nazywaćMetodyPełnymiZdaniami ;)

@hawat:

Chyba najgłupsza rzecz od dawna jaką przeczytałem na tym tagu, miałem w pracy gościa, który mówił, że OOP jest trudne bo są długie nazwy metod, może to wspólna granica nie do przeskoczenia
  • Odpowiedz
@lol3pdg: Widzę znawca. A porównaj sobie kiedyś nazwy metod - ich długość - w c# względem choćby QT czy nawet w javie. Jak to zrobisz wróć, padnij na kolana i błagaj o wybaczenie. To po prostu nieproduktywne, i nie ma nic wspólnego z trudnością... Chyba że twoją w zrozumieniu znaczenia słowa produktywność. Po co w to mieszasz OOP, skoro to choroba całego ekosystemu MS? Lecisz pod ad personam - co
  • Odpowiedz
@hawat:

Widzę znawca.

Nom znawca, nie próbuje wmówić komuś swojej opinii xD nigdy nie słyszałem w pracy od kogoś kto umiał coś więcej niż pętle, że opisowe nazwy klas to minus i że przez składnie/nazewnictwo jakiś język jest c-----y oprócz śmieszków z js

Jak to zrobisz wróć, padnij na kolana i błagaj
  • Odpowiedz