Wpis z mikrobloga

gdzie najbardziej opłaca się robić zdalnie w IT? niekoniecznie mieszkanie w danym kraju. Mam na myśli pracę i rozliczanie się z danym krajem, a pobyt gdzie indziej.
#emigracja #it #pracait #pracbaza

jaki kraj

• Niemcy 37.9% (11)
  • Dania 20.7% (6)
  • Austria 3.4% (1)
  • Czechy 17.2% (5)
  • Jakiś inny - komentarz 20.7% (6)

Oddanych głosów: 29

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

niekoniecznie mieszkanie w danym kraju. Mam na myśli pracę i rozliczanie się z danym krajem, a pobyt gdzie indziej

@vegetator21: Byczku, to jebnie. Podatki musisz płacić w kraju, w którym masz centrum interesów życiowych. Jak zaczniesz kombinować to otworzą parasol i będziesz potem płacił odsetki niebotyczne.
  • Odpowiedz
@WewnetrznySpokoj: a jak nie mam mieszkania, nie mam żony i nie mam dzieci? ( ͡° ͜ʖ ͡°) okazjonalnie jestem w Niemczech, pracuję dla niemieckiej firmy, płacę tam podatki, ale pracuję zdalnie dzięki czemu 90% czasu jestem przykładowo na Ukrainie
  • Odpowiedz
@vegetator21: Odpowiedź brzmi: powinieneś płacić podatki na Ukrainie.

Żona, dzieci i mieszkanie to tylko przykład - kryteria zależą od kraju i humoru urzędnika. Najważniejsze jest to, że ciężar dowodu spoczywa na Tobie, nie na urzędzie, to Ty musisz dowieść, że Twoje centrum interesów życiowych jest w Niemczech. Jakie przestawiłbyś w tej sytuacji dowody?
  • Odpowiedz
@vegetator21: Ten temat już tyle razy przewijał się na tagu i za każdym razem ktoś ma jakiś genialny sposób na obejście zasad xD Poprzednio koleś pytał co jeśli ma 10 mieszkań w 10 różnych krajach, teraz wiza podróżnicza xD

Wiza turystyczna może co najwyżej uprawnić Cię do wjazdu do konkretnego kraju, albo być dowodem na to gdzie przebywałeś.

Różnica w przypadku vlogerów jeżdżących po całym świecie jest taka, że oni
  • Odpowiedz