Wpis z mikrobloga

@uhu8: ale to prawie nic w skali takiej chorej wyceny
@fiman: miałem taką teorię, że ulica kupuje akcje jako "merch", jak koszulki i plecaki z logo, i z tego punku widzenia wycena faktycznie nie ma znaczenia. I różne tam robinhood-y wspierają takie zachowania. Ale że aż do takiej skali?
Już teraz, nie produkując wszystkich aut na planecie kosztuję więcej niż producenty wszystkich aut na planecie.

@arsen-zujew: Giełda wycenia przyszłość. To że teraz nie produkują tyle aut nie oznacza, że za X lat nie przegonią innych producentów. Zresztą tesla to nie tylko samochody
@arsen-zujew: tesla to zaprzeczenie wszystkich znanych dotąd zasad giełdy. Sam uważam że to niebezpieczne robić z giełdy kryptowalut czy zarabiających memow. Serdecznie gratuluje wszystkim zarobionym ale sam czuje niepokój widząc takie zachowania rynku. Zaraz dojdzie do tego że cała gospodarka będzie zależna od populizmu, memow czy innych pierdół i trzeba będzie zrobić totalny reset bo się tu #!$%@? wszystko na tym świecie. Po co ktoś ma być market maklerem spuszczać się,
@arsen-zujew: tak, bo Elon stał się pierwszym (przynajmniej mi znanym i na taką skalę) celebrytą giełdowym.
Nie pamiętam nikogo tak bardzo medialnego jak Elon, nawet stev jobs przy nim to typ z okładki pudelka. Ile to już akcji elon wykręcił z bitcoinem albo co odwalił z dogecoinem, wystarczy że gość na TWITERZE wspomni o jakieś firmie i akcje lecą kilkadziesiąt procent w górę ¯\(ツ)_/¯
dodatkowo tesla reklamuje się jako firma
@arsen-zujew: są o dobre 4-5 lat do przodu w porównaniu do konkurencji, jeśli chodzi o dane dla systemów wspomagających prowadzenia auta / unikanie kolizji / sztuczną inteligencję. Mają ponad milion pojazdów gromadzących dane o ciekawych/trudnych sytuacjach i wysyłających to do przetwarzania.
Nie wiem jak sytuacja AD 2021, ale wiosną 2020 niemieccy producenci byli zainteresowani danymi z prawie amatorskich projektów typu "przejechałem 2000km i nagrywałem dane z lidaru i 10 kamer przy
są o dobre 4-5 lat do przodu w porównaniu do konkurencji, jeśli chodzi o dane dla systemów wspomagających prowadzenia auta / unikanie kolizji / sztuczną inteligencję.

@uhu8: słyszałem że jest odwrotnie, to że Elon reklamuję jako full autopilot jest tylko level2 automation. (z 4 możliwych), to tylko taki tempomat++. I chyba rolls royce czy ktoś tam miał nie gorszy system