@Kamilo67: dobra, rozumiem, ze nic nie rozumiesz ( ͡°͜ʖ͡°) Ale postaram sie to podac jasniej: bedac na lekcji jestes w interakcji z kolegami, siedzisz obok, jestes w grupie ludzi. Tworzysz spolecznosc, gdzie fizycznie jestescie blisko siebie. Czasem pracuje sie w grupach, wymienia uwagi miedzy innymi, podpowiada. To odbywa sie wszystko na zywo i ogladasz twarze kolegow i kolezanek, widzisz emocje i uczstniczysz w tym
@Wszystko_albo_nic: Praca w grupach jest taka, że zazwyczaj pracuje się w kółko z tymi samymi osobami, najczęściej twoi najlepsi koledzy. To wcale nie rozwija socjalnie, bo nie poznajesz niczego nowego. Gorzej, może dojść do słynnej sytuacji "jeden robi, reszta się o-------a".
I czemu jest takie ważne widzieć kogoś na żywo? Przez internet też możesz gadać, zobaczyć twarz, emocje.
Już nie mówiąc, że lekcje są często rozwalane notorycznie przez niektórych delikwentów
@Kamilo67: ale to co tutaj robisz - to jest opisywanie twoich traum ze szkoly, a wcale tak byc nie musi. Kazdy kontakt bezposredni rozwija socjalnie. Przeciez nie bede ci tu ksiazek z socjologii przepisywac, zeby cie przekonac ( ͡°͜ʖ͡°) Ze pracujecie w grupach z tymi samymi osobami - to problem nauczyciela. On-line tez wymuszaja robienie wspolnie projektow.
@Kamilo67: Coz, pozostaje mi tylko wspolczuc tobie i wszystkim, ktorzy nie czuja potrzeby fizycznych kontaktow z innymi ludzmi. Akurat duzo pracuje online i widze jak niektorym ludziom mentalnie zaszkodzil taki tryb pracy. W kazdym razie, dzieki za podzielenie sie doswiadczeniami i za dyskusje. Pozdrawiam ( ͡°͜ʖ͡°)
@Wszystko_albo_nic: Gdzie na pisałem, że nie potrzebuję? Poza tym, ciężko się czegoś dowiedzieć jak nie chcesz powiedzieć co zmienia kontakt fizyczny. Jak nie widzisz problemu w tym co napisałem na temat pracy w grupach to też pozostaje mi współczuć.
W pracy online ludzie po prostu pierwszy raz natrafili na to co niektórzy przeżywali w wieku młodzieńczym. Po prostu socjalnie też na to nie byli przygotowani ; ). Ale wielu ten
@Kamilo67: Chyba cos pomyliles, to stacjonarne nauczanie jest norma, a nie na odwrot. Zapytaj rodzicow dzieci, co przesiedzialy zeszly rok w domu, co wola i co uwazaja za lepsze dla swoich pociech. Jesli chodzi o kontakt fizyczny, to zapytaj sam siebie, czy wolisz ogladac s--s, czy go doznawac na zywo ( ͡°͜ʖ͡°)
@Wszystko_albo_nic: Nigdzie nie napisałem, że jest normą, ale w sumie też nie rozumiem czemu ma nie być dobrą alternatywą, tylko dlatego, bo kiedyś to było.
Znam rodziców co by powiedzieli, że zdalne było w porządku - bo dzieciak nie stresował się, nie miał problemów, lepiej się uczył, a kontakt mógł nawiązać tak czy siak poza szkołą.
Argument z seksem w ogóle nietrafiony. Z definicji trzeba w nim dotknąć drugiej osoby,
@Wszystko_albo_nic: To, że ty nie znasz, nie oznacza od razu, że takich ludzi nie ma. A z kontaktem fizycznym myślałem, że jasno się wyraziłem co miałem na myśli, wybacz.
Najczesciej oceny z zajec online nie maja nic wspolnego z rzeczywistoscia, bo ambitni rodzice na potege pomagaja swoim pociechom. Sami nauczyciele wspominaja wielokrotnie o tym problemie. Czasem nawet rodzice pisza sprawdziany, bo system kontroli on-line jest slaby. Takze teges, te lepsze oceny nie musza wynikac z jakosci nauczania i wiedzy delikwenta
@Wszystko_albo_nic: No dobra, okej, ale to są artykuły głównie na temat dotyku. Raczej podczas rozmowy nie obmacujesz się ciągle, zwłaszcza będąc chłopakiem.
A brak pilnowania przed ściąganiem wynika z tego, że ludzie nadal nie ogarniają w technologię i nie potrafią sobie z tym poradzić. Już sama konieczność posiadania kamery na gębę i kartkę zmniejsza to szczególnie. Można też niektóre sprawdziany przeprowadzać na miejscu, ja mówię o zdalnym nauczaniu a nie
@Kamilo67: jak nie ma mowy w artykule: Redukuje lęki egzystencjalne u osób z niskim poczuciem własnej wartości Takie wnioski wyciągnęli naukowcy z Wolnego Uniwersytetu w Amsterdamie. Refleksje nad sensem i celem życia, świadomość jego kruchości czy obawy przed utratą zdrowia u niektórych ludzi mogą wywoływać silne stany depresyjne. Badania wykazały, że tego rodzaju odczucia może zredukować zwyczajny dotyk zupełnie obcej osoby, np. podanie ręki, dotknięcie ramienia czy poklepanie po
zycze tego kazdemu uczniowi
#szkola #koronawirus
Ale postaram sie to podac jasniej: bedac na lekcji jestes w interakcji z kolegami, siedzisz obok, jestes w grupie ludzi. Tworzysz spolecznosc, gdzie fizycznie jestescie blisko siebie.
Czasem pracuje sie w grupach, wymienia uwagi miedzy innymi, podpowiada. To odbywa sie wszystko na zywo i ogladasz twarze kolegow i kolezanek, widzisz emocje i uczstniczysz w tym
I czemu jest takie ważne widzieć kogoś na żywo? Przez internet też możesz gadać, zobaczyć twarz, emocje.
Już nie mówiąc, że lekcje są często rozwalane notorycznie przez niektórych delikwentów
Kazdy kontakt bezposredni rozwija socjalnie. Przeciez nie bede ci tu ksiazek z socjologii przepisywac, zeby cie przekonac ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ze pracujecie w grupach z tymi samymi osobami - to problem nauczyciela. On-line tez wymuszaja robienie wspolnie projektow.
Nie moich traum tylko wielu różnych ludzi. Wystarczy spojrzeć na wykop ile osób ma z tym problem. To był tylko jeden z
Akurat duzo pracuje online i widze jak niektorym ludziom mentalnie zaszkodzil taki tryb pracy.
W kazdym razie, dzieki za podzielenie sie doswiadczeniami i za dyskusje. Pozdrawiam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Gdzie na pisałem, że nie potrzebuję? Poza tym, ciężko się czegoś dowiedzieć jak nie chcesz powiedzieć co zmienia kontakt fizyczny. Jak nie widzisz problemu w tym co napisałem na temat pracy w grupach to też pozostaje mi współczuć.
W pracy online ludzie po prostu pierwszy raz natrafili na to co niektórzy przeżywali w wieku młodzieńczym. Po prostu socjalnie też na to nie byli przygotowani ; ). Ale wielu ten
Zapytaj rodzicow dzieci, co przesiedzialy zeszly rok w domu, co wola i co uwazaja za lepsze dla swoich pociech.
Jesli chodzi o kontakt fizyczny, to zapytaj sam siebie, czy wolisz ogladac s--s, czy go doznawac na zywo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Znam rodziców co by powiedzieli, że zdalne było w porządku - bo dzieciak nie stresował się, nie miał problemów, lepiej się uczył, a kontakt mógł nawiązać tak czy siak poza szkołą.
Argument z seksem w ogóle nietrafiony. Z definicji trzeba w nim dotknąć drugiej osoby,
Nie znam rodzicow, ktorym podobala sie nauka zdalna dzieci
poczytaj dlaczego kontakty fizyczne nawet miedzy obcymi ludzmi sa wazne
https://greatergood.berkeley.edu/article/item/why_physical_touch_matters_for_your_well_being
Najczesciej oceny z zajec online nie maja nic wspolnego z rzeczywistoscia, bo ambitni rodzice na potege pomagaja swoim pociechom. Sami nauczyciele wspominaja wielokrotnie o tym problemie. Czasem nawet rodzice pisza sprawdziany, bo system kontroli on-line jest slaby. Takze teges, te lepsze oceny nie musza wynikac z jakosci nauczania i wiedzy delikwenta
A brak pilnowania przed ściąganiem wynika z tego, że ludzie nadal nie ogarniają w technologię i nie potrafią sobie z tym poradzić. Już sama konieczność posiadania kamery na gębę i kartkę zmniejsza to szczególnie. Można też niektóre sprawdziany przeprowadzać na miejscu, ja mówię o zdalnym nauczaniu a nie
Redukuje lęki egzystencjalne u osób z niskim poczuciem własnej wartości
Takie wnioski wyciągnęli naukowcy z Wolnego Uniwersytetu w Amsterdamie. Refleksje nad sensem i celem życia, świadomość jego kruchości czy obawy przed utratą zdrowia u niektórych ludzi mogą wywoływać silne stany depresyjne.
Badania wykazały, że tego rodzaju odczucia może zredukować zwyczajny dotyk zupełnie obcej osoby, np. podanie ręki, dotknięcie ramienia czy poklepanie po