Wpis z mikrobloga

@Kamilo67: dobra, rozumiem, ze nic nie rozumiesz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale postaram sie to podac jasniej: bedac na lekcji jestes w interakcji z kolegami, siedzisz obok, jestes w grupie ludzi. Tworzysz spolecznosc, gdzie fizycznie jestescie blisko siebie.
Czasem pracuje sie w grupach, wymienia uwagi miedzy innymi, podpowiada. To odbywa sie wszystko na zywo i ogladasz twarze kolegow i kolezanek, widzisz emocje i uczstniczysz w tym
  • Odpowiedz
@Wszystko_albo_nic: Praca w grupach jest taka, że zazwyczaj pracuje się w kółko z tymi samymi osobami, najczęściej twoi najlepsi koledzy. To wcale nie rozwija socjalnie, bo nie poznajesz niczego nowego. Gorzej, może dojść do słynnej sytuacji "jeden robi, reszta się o-------a".

I czemu jest takie ważne widzieć kogoś na żywo? Przez internet też możesz gadać, zobaczyć twarz, emocje.

Już nie mówiąc, że lekcje są często rozwalane notorycznie przez niektórych delikwentów
  • Odpowiedz
@Kamilo67: ale to co tutaj robisz - to jest opisywanie twoich traum ze szkoly, a wcale tak byc nie musi.
Kazdy kontakt bezposredni rozwija socjalnie. Przeciez nie bede ci tu ksiazek z socjologii przepisywac, zeby cie przekonac ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ze pracujecie w grupach z tymi samymi osobami - to problem nauczyciela. On-line tez wymuszaja robienie wspolnie projektow.
  • Odpowiedz
@Wszystko_albo_nic:

ale to co tutaj robisz - to jest opisywanie twoich traum ze szkoly, a wcale tak byc nie musi.

Nie moich traum tylko wielu różnych ludzi. Wystarczy spojrzeć na wykop ile osób ma z tym problem. To był tylko jeden z
  • Odpowiedz
@Kamilo67: Coz, pozostaje mi tylko wspolczuc tobie i wszystkim, ktorzy nie czuja potrzeby fizycznych kontaktow z innymi ludzmi.
Akurat duzo pracuje online i widze jak niektorym ludziom mentalnie zaszkodzil taki tryb pracy.
W kazdym razie, dzieki za podzielenie sie doswiadczeniami i za dyskusje. Pozdrawiam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Wszystko_albo_nic:
Gdzie na pisałem, że nie potrzebuję? Poza tym, ciężko się czegoś dowiedzieć jak nie chcesz powiedzieć co zmienia kontakt fizyczny. Jak nie widzisz problemu w tym co napisałem na temat pracy w grupach to też pozostaje mi współczuć.

W pracy online ludzie po prostu pierwszy raz natrafili na to co niektórzy przeżywali w wieku młodzieńczym. Po prostu socjalnie też na to nie byli przygotowani ; ). Ale wielu ten
  • Odpowiedz
@Kamilo67: Chyba cos pomyliles, to stacjonarne nauczanie jest norma, a nie na odwrot.
Zapytaj rodzicow dzieci, co przesiedzialy zeszly rok w domu, co wola i co uwazaja za lepsze dla swoich pociech.
Jesli chodzi o kontakt fizyczny, to zapytaj sam siebie, czy wolisz ogladac s--s, czy go doznawac na zywo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Wszystko_albo_nic: Nigdzie nie napisałem, że jest normą, ale w sumie też nie rozumiem czemu ma nie być dobrą alternatywą, tylko dlatego, bo kiedyś to było.

Znam rodziców co by powiedzieli, że zdalne było w porządku - bo dzieciak nie stresował się, nie miał problemów, lepiej się uczył, a kontakt mógł nawiązać tak czy siak poza szkołą.

Argument z seksem w ogóle nietrafiony. Z definicji trzeba w nim dotknąć drugiej osoby,
  • Odpowiedz
@Kamilo67: https://dziecisawazne.pl/umarlibysmy-bez-kontaktu-fizycznego-dlaczego-wazny/
poczytaj dlaczego kontakty fizyczne nawet miedzy obcymi ludzmi sa wazne
https://greatergood.berkeley.edu/article/item/why_physical_touch_matters_for_your_well_being

Najczesciej oceny z zajec online nie maja nic wspolnego z rzeczywistoscia, bo ambitni rodzice na potege pomagaja swoim pociechom. Sami nauczyciele wspominaja wielokrotnie o tym problemie. Czasem nawet rodzice pisza sprawdziany, bo system kontroli on-line jest slaby. Takze teges, te lepsze oceny nie musza wynikac z jakosci nauczania i wiedzy delikwenta
  • Odpowiedz
@Wszystko_albo_nic: No dobra, okej, ale to są artykuły głównie na temat dotyku. Raczej podczas rozmowy nie obmacujesz się ciągle, zwłaszcza będąc chłopakiem.

A brak pilnowania przed ściąganiem wynika z tego, że ludzie nadal nie ogarniają w technologię i nie potrafią sobie z tym poradzić. Już sama konieczność posiadania kamery na gębę i kartkę zmniejsza to szczególnie. Można też niektóre sprawdziany przeprowadzać na miejscu, ja mówię o zdalnym nauczaniu a nie
  • Odpowiedz
@Kamilo67: jak nie ma mowy w artykule:
Redukuje lęki egzystencjalne u osób z niskim poczuciem własnej wartości
Takie wnioski wyciągnęli naukowcy z Wolnego Uniwersytetu w Amsterdamie. Refleksje nad sensem i celem życia, świadomość jego kruchości czy obawy przed utratą zdrowia u niektórych ludzi mogą wywoływać silne stany depresyjne.
Badania wykazały, że tego rodzaju odczucia może zredukować zwyczajny dotyk zupełnie obcej osoby, np. podanie ręki, dotknięcie ramienia czy poklepanie po
  • Odpowiedz