Wpis z mikrobloga

@MechanicznaPitaja: w poprzedniej pracy, jak jeszcze nie wiedziałem ze dostajemy 2 dni a nie 1, po napisaniu do hr anulowali mi 1 dzień urlopu i wbili 2 dzień z krwi. Wiec urlop wrócił do puli
  • Odpowiedz
@MechanicznaPitaja: Ja juz kilka razy oddawalem w tym roku i nie zabieralo mi nigdy z urlopu. Jest to chyba tez cos innego niz L4 bo wydaje mi sie ze placa 100%. Mam wgl osobna kategorie "blood donation" w systemie.
  • Odpowiedz
@MechanicznaPitaja: Na urlopie nie obowiązuje "dodatkowe wolne". Nie dostajesz l4, tylko zwolnienie z wykonywania pracy, a jak oddajesz w dniu wolnym to nie może być mowy o zwolnieniu z pracy w tym dniu, a w związku z tym z dodaniem dodatkowego dnia urlopu.
  • Odpowiedz
@MechanicznaPitaja: Nasze informacje są bardziej sprawdzone :D oczywiście takie są przepisy, ale może uda Ci się załatwić wszystko na swoją korzyść w pracy. Zawsze warto spróbować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@MechanicznaPitaja: Pracodawca powinien Ci zwrócić urlop pod warunkiem, że dostarczysz do niego zaświadczenie z krwiodawstwa. Dokument jest ważniejszy niż to, że masz na ten dzień urlop. Podobnie jak L4 i urlop na ten sam dzień. Pracodawca powinien Ci rozliczyć L4, a urlop wrócić do puli.
  • Odpowiedz
@PanPiker: pracodawca nie jest zobowiązany do zwrócenia urlopu w tym przypadku. Po oddaniu krwi otrzymujemy z centrum krwiodawstwa zaświadczenie o oddaniu krwi w celu usprawiedliwienia nieobecności w miejscu pracy: to nie jest L4.

Niewykorzystaną część urlopu pracodawca musi ,,zwrócić" pracownikowi wtedy, gdy powodem niewykorzystania urlopu jest czasowa niezdolność do pracy wskutek choroby, odosobnienie w związku z chorobą zakaźną, odbywanie ćwiczeń wojskowych lub urlop macierzyński (za: Kodeks pracy art. 166).
  • Odpowiedz