Wpis z mikrobloga

Pytanie do fachowców z #samochody #motoryzacja #mechanikasamochodowa
Szukam auta za około 30-35k, nudzi mnie już trochę szukanie zadbanej a4 w tej kasie czy innego e90. Ostatnio ogarnąłem że w sumie podoba mi się #mercedes w204. Na co powinienem zwrócić uwagę, jakie są słabe strony tego modelu? Interesuje mnie tylko sedan i raczej tylko lift (ze względu na wnętrze) i benzyma (czyli pewnie będzie to ten 1.8 uturbiony). Kasa o której pisałem wcześniej to raczej dolna granica tych aut dlatego domyślam się że tym bardziej na wszystkie ewentualne typowe usterki będę narażony.
siewcanieczstychzamiarow - Pytanie do fachowców z #samochody #motoryzacja #mechanikas...

źródło: comment_1635188375wpoQsbpkACUQ3CKfI8TT0x.jpg

Pobierz
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@siewcanieczstychzamiarow generalnie każdego czeka. Rygiel, blokada stacyjki, ESL. Różnie jest nazwane. W skrócie - któregoś dnia auto może nie odpalić, nie zareaguje na przekręcenie kluczyka w stacyjce. Trzeba wtedy ogarnąć ESL. Można też wstawić emulator. Kiedyś to kosztowało grube tysiące. Teraz w paru stówkach naprawa się zamknie.
  • Odpowiedz
Ja się nie zgadzam z powyższą opinią o silniku.

@Golfinho: Problem nie jest sam silnik (choć w pewnej części jest), a budżet autora - w przedziale którym ilość usterek/fuckupów nabiera wzrostu asymptotycznego.
  • Odpowiedz
@siewcanieczstychzamiarow: mam przedlifta 1.8 kompressor, zrobiłem nim ponad 50k km. Auto jest naprawdę ok. Silnik po lifcie też nie jest zły. Na pewno trzeba zrobić rozrząd ale jest z przodu silnika więc koszty nie są bardzo wysokie. Z typowych usterek to wyżej wspmniany rygiel oraz z racji wieku mogą już być skorodowane przewody hamulcowe z tyłu. W przedliftach często występuje awaria tylnej belki (urywa się mocowanie wahacza), po lifcie ta
  • Odpowiedz